Bejelentkezés

x
Search & Filters

Shawn Crahan (Slipknot)

Születés / Halálozási dátum: 
1969. szeptember 24. szerda
Zenekar: 
Zenekar(nem tárolt): 
To My Surprise, Dirty Little Rabbits, The Black Dots of Death

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Édesapja ingatlanfejlesztő. Saját bevallása szerint boldog gyerekkora volt. A korai 90-es években alkoholproglémái voltak, amit csupán súlyosbosott, amikor vásárolt Des Moines-ben egy bárt, "The Safari" névvel (ahol kezdő bandák léptek fel). Bevallotta, hogy megölte volna magát, ha  nem találkozik feleségével, Chantal. "A megváltó, az én hősöm. Ő mentette meg az életemet."

Mint a Slipknot minden tagja külsőre sokak számára ijesztő, de a maszk egy hatalmas szívet takar, feleségével 1993. június 27-e óta boldog házzaságban élnek, ezt négy gyermekük (Alexandria,21, Gage,18, Gabrielle,15, és Simon, 8, akik a Knot Fest-es Slipknot koncert után dobálták be a dobverőket) is bizonyítja, a sors hatalmas tehetséggel áldotta meg, zenész, dalszerző, producer, rendező de még fotóművészként is megállja helyét.

Egy darabig klubtag volt a 'Runaway klubban' is, így kezdő zenekarokat támogathatott tagdíjából (havi 7 dollár). Hamar beleunt a bandákba, mivel mindig egy-egy másikra kívántak azok hasonlítani, így egy kis idő után  kialakult benne a koncepció egy olyan bandáról amely semelyik másikhoz sem fogható, azaz a Slipknot.

Zenei pályája 1993-ban kezdődött, banda egyik alapító tagja (1995),  mókamestere, a maszkok viselése is az ő ötlete volt, amikor is az egyik próbára maszkban lépett be (egy narancssárga hajú bohoc állarcban, amit manapság is gyakran használ fellépéseken) ("Dude"-nak, azaz "Haver"-nak becézni), s nem sokkal ezután társai is követték példáját, ahogy ő mondja, azért húztak maszkokat, hogy az emberek a zenéjükre figyeljenek, s ne arra, hogyan néznek ki. Igen beszédes ember, sok interjúban látni őt. Barátai "az őrület magjának" is szokták becézni.

Big Orange Clown Records névvel alapította meg 2005-ben saját zenei kiadóját, úgy tervezte, hogy kevésbbé ismertebb znekarokat fog támogatni, köztük a To My Surpriset is, de mikor az felomlott a kiadóval sem foglakozott tovább.

Apocalyptic Nightmare Journey címmel jelent meg  első könyve, mely egyébként már évek óta készűlt,a könyv előszavát a Metallica dobosa, Lars Ulrich írta meg, amiről ezt nyilatkozta Clown: “Ez egy művészi album inkább, mint könyv… Annak is megvan az oka, hogy csak most jelent meg. Talán épp amiatt alakult így, mert a turnézás közben találkoztam Lars-szal, akivel nagyon jóban vagyunk… Óriási megtiszteltetésnek vettem, hogy hajlandó volt részt venni a projektben.”  Azt is bevalotta, hogy e könyv egyféle kompenzálása annak, hogy sose fejezte be a főiskolát, amivel magának is csalódást okozozott, amikor feladta, s nem folytatta tanulmányit. A könyv egyfajta diplomaumunka számára, egyféle fotógyűjtemény, s a benne lévő képek mind eredetiek. 2012-ben egy kevésbé ismertebb filmet rendezett, The Devil's Carnival-t.

Érdekességek

Esztergályos multjának köszönhetően ő készítette, titániumból saját és Chris dobját, amiknek a hangja így nem túl jelegzetes. A koncerteken rengeteg őrültséket követett már el, többször is eltörte csontjait, s persze a tűztől se rettent meg, több alkalommal is megégette magát mutatványai közben.

Gyakran mondogatja, hogy a Slipknot nem csak zene, egy életrforma, és ő addig fog Clownként küzdeni, míg mindenki meg nem érti, hogy mi a célja. "Egy világhódító küldetést tűztem ki magam elé. A Slipknot nem csak valami átlagos banda. Nem is csak zene. Ez egy életforma, az igazi életforma. Amikor a színpadra lépek, a rock n' roll klisék elmehetnek a fenébe, az már a múlté. Ha elértük hogy mindenki megismerjen és megértsen minket akkor kilépek. Végeztem. Megcsináltam." Rövid ideig ő futatta a www.Slipknot2.com weboldalt (ami mára megszünt). Sid Wilsonnal gyakran "harcolnak", de ezek nem komoly dolgok, inkább csak aféle "testvér bunyók".  

Egyszer az autópálya mellett talált egy döglött varjút, amit belehelyezett egy üvegedénybe, s megárta, míg az lebomlik, végűl egy sűrű, fekete massza lett belőle, néhány koncert közben kinyitotta az üveget, mire ő és a közönség is rosszúl lett a baktériumok és a bűz hatására, később elvitte egy interjura, amivel nagyon megrémítette a riportert, a varjú végül is a szemetesben végezte, miután néhány kisgyerek eltörte az üveget, amiben tárolta.

2011 agusztusában egy interjú keretében ezt nyilatkozta: “Könnyen össze tudom foglalni. A zenekarban mindenki mindig ír valamit. Legyen szó akár egy kazettás magnóról, egy egyszerű memóról az iPhone-odban, vagy esetleg Corey vethet papírra kezdeti ötleteket, netán Joey lemehet a stúdióba rögzíteni valamit, hiszen bármikor kibérelhet egyet magának, és ott is írhat. Úgy gondolom, hogy az emberek nem igazán értik, amit korábban mondtunk, és hogy mind másképp dolgozzuk fel Paul halálát. Van, aki túl akar lépni rajta, van, akinek még időre van szüksége. Ettől függetlenül persze mondhatjuk azt, hogy vannak olyan témáink, amik már meg vannak írva, de még semmit sem raktunk össze együtt, és addig nincs is ennek értelme, amíg fontosabb dolgunk is van. Az biztos, hogy a Stone Sour halad tovább a saját útján, és meg is érdemlik ezt.”

Nem olyan rég elérhetővé vált a Slipknot telefonos alkalmazása, a Wear The Mask, aminek nagy részét ő tervezte. Siddel közösen tervezte a Slipknot kilenc ágú csillagát. A Slipknot klippjeinek és DVD-inek nagy részét ő rendezte, vagy társ-rendezője volt, illetve más zenekarok kilippjeit is rendezte már. Családjával macskákat is tart, pontosabban három nőstéyt (Co Co, Garfield és Abby), akik mind egy alomba születtek, illetve van egy kutyájuk is.