Bejelentkezés

x
Search & Filters

ZZ Top

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969

További képek

Biográfia: 

A ZZ Top egy új irányzattal írta be a nevét a rock történetébe, amelyet texas-rocknak neveztek el. A trió mindhárom tagja törzsgyökeres texasi, és a ZZ Top megalakulása előtt is zenéltek már, főleg bluest és countryt. A tagok közül Billy Gibbons (1949. december 16.) játszott említésre méltó helyen, a Moving Sidewalksban. Ez a banda arról volt nevezetes, hogy gitárosának, Gibbonsnak köszönhetően Jimi Hendrix előzenekaraként szerepelt. Hendrix figyelt fel ugyanis a gitáros érdekes játékára.

Az ily módón híressé vált gitáros 1969-ben hozott létre egy együttest, amely eleinte a Mississippi-delta vidéki bluest és countryt játszotta, és amely a ZZ Top nevet kapta. A három zenész kiválóan ötvözte az amerikai hard rockot az otthonról hozott texasi elemekkel. a különleges új hangzásvilág miatt lett megbecsült zenekar a ZZ Top. Lemezeik címével éppúgy megemlékeztek őseikről, mint zenéjükkel. Az egész texas-rockot az öltözködésük is élethűvé, izgalmassá tette. A három fiatalember óriási, égbenyúló kalapban, sombreróban járkált és zenélt. A Rio Grande Mud (A nagy folyó iszapja), majd a Tres Hombres (Három fickó) című lemezeik végleg stabilizálták az addig kivívott élvonalbeli helyüket. Albumaik készítését nem siették el. Nyugodt tempóban dolgoztak és koncerteztek. Általában kétévente megjelenő albumaik mindig nyújtottak valami újat a három zenész tudásából.

A hetvenes évek második felében készült korongok hamar arany, majd platinalemezek lettek. A siker a 80-as években is felfelé ívelt. A koncertjeikre egyre többen zarándokoltak el, hogy láthassák és halhassák a három houstoni zenészt, akik fellépéseik alkalmával jól nevelt hard zenészekhez illően olyan keményen játszottak ahogyan csak belefért. Az együttes imágója lemezről lemezre változott egy kicsit, de cseppet sem a divat hullámait követve. A dobos Beard egyre több dobbal vette körül magát, úgy hogy szinte csak felülről lehetett beültetni a bőrök közé. A két gitáros-énekes frontember pedig gitárjaik alakján változtattak. Csupán a jó öreg blues-country alapokra épülő zene nem változott. Bár a dobos neve Beard szakállt jelent, ilyen szőrzettel ő nem büszkélkedhetik, de alaposan pótolta őt ebben a másik két tag.

Az 1985-ös Afterburner (utánégető a repülőgépeken) című album meghozta számukra az igazi gazdasági sikert, a legtöbb eladott példányt és legtöbb dollárt. Ezután úgy gondolták, elmehetnek egyet pihenni a világ egyik csendes részére. Végül is volt miből. Az együttes fennállásának huszadik évfordulóján hosszú szünet után ismét felbukkant a három név. Egy vidám film a Back to The Future III. (Vissza a jövőbe III.) zenéjét komponálták, és rövid szerepet is kaptak a filmben, XIX. századi zenészeket alakítottak. A trió díjat nyert a harmadik Rockzenei Gálán az 1990-es tevékenységéért. Ebben az évben jelent meg a Recycler című korongjuk, mely egészen fülbemászó dallamokat tartalmaz, anélkül azonban, hogy az eredeti stílus háttérbe szorulna. A 90-es években a szokásos tempóban alkották lemezeiket, melyeken igen kimunkált eredeti texasi rock hallható.

Az 1999-es XXX, az együttes harmincéves fennállásának tiszteletére készült, és ezen a korongon mélyen visszanyúltak a gyökerekhez, hiszen a számok többsége soul és blues elemekre épülő kemény zene. A 2003-ban megjelent Mescalero című korong óta viszont nem sokat hallani a formációról.
 

Videók

  • ZZ Top - Gimme All Your Lovin'
  • ZZ Top - Viva Las Vegas
  • ZZ Top - Sharp Dressed Man
  • ZZ Top - Rough Boy
  • ZZ Top - Legs
  • ZZ Top - La Grange
  • ZZ Top - Pincushion
  • ZZ Top - Sleeping Bag
  • ZZ Top - Give It Up
  • ZZ Top - I Gotsta Get Paid

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Billy Gibbons
ének
gitár
Dusty Hill
basszusgitár
billentyűsök
vokál
Frank Beard
dob