Bejelentkezés

x
Search & Filters

Symphony X

További képek

Biográfia: 

A Symphony X egy amerikai együttes, mely zenéjében az európai power metal jellegzetességeit ötvözi neoklasszikus és progresszív metal elemekkel. A zenekar 1994-ben alakult New Jersey-ben, szélesebb rajongóbázisra pedig a The Divine Wings of Tragedy és az V-The New Mythology Suite albumaikkal sikerült szert tenniük.

90-es évek

Michael Romeo gitáros (ex-Phantom's Opera, ex-Gemini) 1994-es The Dark Chapter című demókazettájával hívta fel magára a figyelmet, különösen Japánban. Ezt követően Thomas Miller basszusgitárossal, Jason Rullo dobossal, Rod Tyler énekessel, és Michael Pinnella billentyűssel felvette a Symphony X debütáló albumát, mely a Symphony X címet kapta. A korong 1994-ben jelent meg, a Zero Corporation kiadónál. A progresszív metal és a neoklasszikus power metal elemeit egyaránt felmutató lemez pozitív kritikákban részesült, főleg Japánban. Ezt hamar követte a második album, mely The Damnation Game címmel került a lemezboltok polcaira. Rod Taylor ekkor hagyta el az együttest, nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a jelenlegi énekes Russell Allen. Így a The Damnation Game albumon már az ő hangja hallható.

1996-ban jelent meg a hármas sorszámú lemez a The Divine Wings of Tragedy, mellyel nemzetközileg is az elismert bandák táborába léptek. A korongon felerősödtek a progresszív metal hatások, kíváló példa erre a 20 perces címadó dal. A lemez kereskedelmileg is sikereket aratott, csak Japánban több, mint 100 ezer példányt adtak el belőle. Jason Rullo egy rövid időre személyes problémákra hivatkozva kiszállt, helyére Thomas Walling került. Az 1998-as Twilight in Olympus lemezen is az ő játéka volt hallható. A lemezmegjelenést világkörüli turné követte, majd Thomas Miller elhagyta a zenekart. Helyére Michael Lepond került. 1999-ben jelent meg a Prelude to the Millennium válogatásalbum, melyre Russell Allen újra felénekelte az első lemezes Masquerade dalt.

2000-es évektől napjainkig

A 2000-ben V-The New Mythology Suite címmel megjelent konceptalbumon, már ismét Jason Rullo dobolt. A zenekarnak ez volt az első lemeze, melyet a progresszív zenékre szakosodott német cég az InsideOut Music adott ki. Az Atlantisz szigetével és az egyiptomi mítoszokkal foglalkozó albumon, minden korábbinál több klasszikus zenei elem bukkant fel. A zenekar a megjelenést követően európai turnéra indult, melynek esszenciáját a Live on the Edge of Forever albumon örökítették meg. 2002-ben új stúdiólemezt adtak ki The Odyssey címmel. A korong 24 perces címadó dala az Odüsszeusz című eposzt dolgozza fel.

Michael Pinnella 2004. október 12-én adta ki Enter By the Twelfth Gate című szólólemezét. Az énekes Russell Allen szólóalbuma 2005-ben jelent meg Atomic Soul címmel, melyen a klasszikus hard rock irányába mozdult el. Szintén 2005-ben felvett egy The Battle című albumot, az egykori Masterplan énekes Jorn Lande társaságában. A projekt az Allen/Lande nevet kapta. Az együttműködés még egy lemezt eredményezett 2007-ben. 2005-ben a Symphony X szerepelt a Dave Mustaine féle Gigantour fesztiválon is, melyen a Megadeth, a Dream Theater és az Anthrax voltak a főzenekarok. Az Inferno és az Of Sins and Shadows című Symphony X dalok megjelentek, a turnét dokumentáló Gigantour CD-n és DVD-n is, 2006 szeptemberében.

2007-ben egy konceptalbumot adtak ki Paradise Lost címmel, mely John Milton Elveszett Paradicsom című művét dolgozza fel. A lemez Michael Romeo stúdiójában került rögzítésre, a zenekar pedig az addigi legsötétebb hangulatú lemezeként nyilatkozott róla. A lemezt egy 14 hónapos turné követte, ahol ismét együtt játszottak a Dream Theaterrel. A lemez felkerült a Billboard 200-as listájára is, a megjelenés hetében pedig 6300 példány talált belőle gazdára, a Top Heatseekers listáján pedig az első helyre került. A zenekar 2007. július 28-án nyilvánosságra hozta első videoklipjét is, mely a Serpent's Kiss dalra készült. Ezt újabb videó követte a Set the World on Fire című dalra, mely 2008. január 11-én debütált. 2008 októberében és novemberében észak és dél-amerikai turnét bonyolítottak le, majd 2009 februárjában ázsia következett. Jelenleg a zenekar dolgozik az új albumán, de egy DVD kiadása is a terveik között szerepel.
 

Videók

  • Symphony X - Serpents Kiss
  • Symphony X - Set The World On Fire

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Russell Allen
ének
Michael Romeo
gitár
vokál
Michael Pinnella
billentyűsök
vokál
Michael Lepond
basszusgitár
vokál
Jason Rullo
dob