Bejelentkezés

x
Search & Filters

Smashing Pumpkins, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1988

További képek

Biográfia: 

A banda 1988-ban alakult Chicagoban. Bár az alapítás óta számtalan tagcserén estek túl, a zenekar magját azonban 4 ember adta: Billy Corgan [ének, gitár], James Iha [gitár, vokál], D'arcy Wretzky [basszusgitár, vokál], Jimmy Chamberlin [dob, ütőhangszerek]

A 90-es évek elejének alternatív rock zenekarai közül a Smashing Pumpkins volt az a csapat, melyre legmélyebb benyomást tett a tradicionális underground rock. Billy Corgan, a zenekar gitárosa, egyesítette magában a progresszív rock, heavy metal, gothic rock, psychedelia és a dream pop műfajok jellemzőit, létrehozva egy erőteljes, örvénylő, torzított gitárhangzást. Corgan volt annyira egoista, hogy kirobbantsa magából sötét tónusú, szorongás-vezérelte gondolatait és dalszövegekké alakította őket. Ezekben a szövegekben mégis mindig ott volt az irónia.

Azt lehet mondani, hogy a Smashing Pumpkins története az alternatív rock sikersztorija. A Nirvana túl destruktív volt, a Pearl Jam pedig elvetette magától a sikert. A Pumpkins tudta, hogyan kell játszani ezt a játékot és többszörös-platina albumok sorát alkotta meg. Mikor 1993-ban kiadták "Siamese Dream" albumukat, megmutatták, hogy nincs azzal semmi gond, ha egy zenében egyszerre ott vannak a heavy metal, prog rock és a 70-es évek alternatív irányzatainak hangulatai. Sikerük nem kerülte el a rádióállomásokat és a fősodorban található közönség figyelmét sem. Mindenképp le lehet szögezni, hogy a Smashing Pumpkins a 90-es évek legsikeresebb alternatív rock zenekara.

Billy Corgan, egy jazzgitáros fiaként Chicago külvárosában nőtt fel, majd 19 éves korában Floridába költözött zöldfülű gothic metal bandájával, mely a Marked névre hallgatott. Miután a csapatnak nem sikerült jól a bemutatkozás a déli végeken, visszaköltözött szülővárosába 1988 környékén, ahol egy használt-lemez üzletben helyezkedett el. Itt hozta össze a sors James Iha gitárossal, aki ez időben a Loyola Egyetemen volt művészeti tanonc. A két srác összehaverkodott és közösen zenélni kezdtek, eleinte dobgép kíséretében. Ezután Corgan összebarátkozott D'Arcy Wretzky-vel és már volt is basszusgitárosuk. Ebben az időben találták ki maguknak a The Smashing Pumpkins nevet.

Rövid idővel később egy helyi klubban lehetőséget kaptak a Jane's Addiction előtt játszani. A koncert előtt felvették a csapatba Jimmy Chamberlin, korábbi jazzdobost, állandó tagnak. A zenekar 1990-ben adta ki első kislemezét "I Am One" címmel. A lemez hamar elfogyott és ez a siker jele volt. Keresni kellett egy kiadót és ezt a Virgin Records személyében találták meg. Itt kapták meg az útmutatást az indie rock irányába és csináltattak velük egy Black Sabbath mixet dream poppos hangulati elemekkel. A zene nagy közönséget vonzott, de ezzel magukra haragítottak sok indie rock fant, akik karrieristának bélyegezték őket. Szerencsére ez a kritika nem ártott a fiúknak és a karrierjük beindult.

Együtt koncerteztek a Red Hot Chili Peppers és a Pearl Jam zenekarokkal. Természetesen a hirtelen jött hírnév és siker sötét árnyakat is hozott magával: Iha és D'Arcy, akik szerelmesek voltak egymásba, összevesztek, Chamberlin drog- és alkoholfüggő lett és Corgan mély depresszióba esett.

Ezen problémák eltartottak egészen 1992-ig, mikor Corgan a kemény munkában találta meg depressziójának legyőzőjét és gyakorlatilag egyedül megírta és feljátszotta a "Siamese Dream" című albumot. Az album frenetikus sikert aratott. Ezen siker után visszatértek a többiek is és innentől kezdve sikert sikerre halmoztak. Amikor fönt voltak a csúcson, a dolgok ismét kezdtek elromlani. Jonathan Melvoin, a túra-billentyűsük 1995 július 12-én meghalt heroin túladagolásban. Vele volt Jimmy Chamberlin is, aki szerencséjére túlélte az esetet. A csapat ezek után kirúgta Chamberlint.

1997-ben a banda rögzített két dalt a Batman & Robin című filmhez. Majd folyamatos tagcserék következtek, melyek a csapat feloszlásához vezettek. A megszűnésre 2000 december 2-án került sor, mikor adtak egy gigászi koncertet a chicagoi metróban. 2005-ben körbejárta a hír a világot, hogy a Smashing Pumpkins újra összeáll. A hír félig igaz volt, bár Corgan a korábbi tagok közül csak Chamberlint hívta meg a munkára, melynek gyünölcse 2007-ben jelent meg "Zeitgeist" címmel.
 

Videók

  • The Smashing Pumpkins - Tonight, Tonight
  • The Smashing Pumpkins - 1979
  • The Smashing Pumpkins - Ava Adore
  • The Smashing Pumpkins - The Everlasting Gaze
  • The Smashing Pumpkins - Disarm
  • The Smashing Pumpkins - Bullet With Butterfly Wings
  • The Smashing Pumpkins - Cherub Rock
  • The Smashing Pumpkins - Thirty-Three
  • The Smashing Pumpkins - Rocket
  • The Smashing Pumpkins - I Am One

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Billy Corgan
ének
gitár
basszusgitár
billentyűsök
ukulele
Jeff Schroeder
gitár
vokál
Nicole Fiorentino
basszusgitár
vokál
Mike Byrne
dob
vokál