Bejelentkezés

x
Search & Filters

Sex Pistols

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1975

További képek

Biográfia: 

A Sex Pistols egy angol punkegyüttes, amit 1975-ben Londonban alapítottak. Az együttes eredetileg Johnny Rotten énekesből, Steve Jones gitárosból, Paul Cook dobosból és Glen Matlock (később Sid Vicious veszi át a helyét) basszusgitárosból állt. Annak ellenére, hogy a kezdeti karrierjük csak három évig tartott, és csak négy kislemezt és egy stúdióalbumot adtak ki, a Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistolst, a Sex Pistolst a BBC „befolyásos angol punk rockegyüttesnek” nevezte. A The Pistolsnak tulajdonítják a punkmozgalom elindítását az Egyesült Királyságban, és hogy létrehozta az első generációs szakadékot a rock and rollban.

A The Sex Pistols úgy jelent meg mint egy válasz a tapasztalható „növekvően biztonságos és duzzadt” progresszív rockra és a gyártott popzenére a 70-es évek közepén. A The Strandből alakult, amit 1972-ben alakítottak, Jones énekelt, Cook dobolt és Wally Nightingale gitározott. A korai felállásokban benne volt még Jim Mackin (most Lincolnshire-ben praktizáló orvos) orgonán és Stephen Hayes majd később Del Noones basszusgitáron.

Több vitát váltottak ki rövid karrierjük alatt, ami meghódította Angliát, de elhalványította a zenéjüket. Koncertjeik és turnéik alatt többször ütköztek össze a hatósággal, nyilvános szereplésük sokszor katasztrófába és lázadásba torkollott.

1973-ra a bandatagok sok időt töltöttek Don Lett Acme Attractions nevű boltjában és a Let It Rock-ban, ami egy 50-es évek témájú ruhabolt a Kings Road-on, Chelsea-ben, London-ban. A "Let It Rock" tulajdonosa a New York Dolls eredeti menedzsere Malcolm McClaren és társa Vivienne Westwood voltak; a bolt a divat-ellenességre specializálódott, olyan szöveteket, hasított pólókat, brothel creeper-öket és egyebeket árusított amiket a punk mozgalom népszerűsített. Ahogy Rotten megfigyelte: "Malcolm és Vivienne egy zugprókátor páros volt, akik bármit el tudnak adni minden trendnek, amibe bele tudtak kapaszkodni." A bolt a punk rock színtér egyik gyújtópontja lett és több elsődleges tagját összehozta, beleértve Jordan-t és Soo Catwoman-t, ugyanúgy mint Captain Sensible-t, John Ritchie-t (később Sid Vicious), Jah Wobble-t, Gene October-t, Tony James-t és Marco Piorri-t. Mindegyikük undorodott az uralkodó, a 70-es évek elején divatban levő hosszú hajtól és kiszélesedő farmerjától. McLaren akkoriban vette át az együttes menedzselését.

Az átnevezett "The Swankers", elkezdett próbálni a Chrunchy Frog-ban, egy stúdióban London Docklands közelében. 1974-ben volt az első koncertjük a Londoni Tom Salter's Caféban. Noones hamarosan kidobták a zenekarból, a megbízhatatlansága miatt és azért mert vonakodott próbálni.

1977-es kislemezüket, a God Save the Queent széles körben támadásnak tekintették a brit monarchia és nacionalizmus ellen. Sid Vicious 1978-ban heroin-túladagolásban elhunyt.

Rotten 1978-ban elhagyta az együttest, egy féktelen turné közben az USA-ban. A megmaradt trio folytatta az év hátralévő részében, ekkor Jones énekelt, majd Edward Tudor-Pole és Ronnie Biggs. 1979-ben feloszlottak.

Lydonnal újraegyesültek 1996-ban a Filthy Lucre turnéra, és később többször is játszottak újabb, és újabb turnékat 2002-ben, 2003-ban és 2007-ben. 2006. február 24-én a The Sex Pistolst hivatalosan is beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, de elutasították, hogy elmenjenek és a múzeumot „húgyfolt”-nak nevezték.


 

Videók

  • Sex Pistols - God Save The Queen
  • Sex Pistols - Anarchy In The UK
  • Sex Pistols - C'mon Everybody
  • Sex Pistols - Pretty Vacant
  • Sex Pistols - Holidays In The Sun

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Johnny Rotten
ének
Steve Jones
gitár
vokál
Glen Matlock
basszusgitár
Paul Cook
dob