Bejelentkezés

x
Search & Filters

Savoy Brown

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1965

További képek

Biográfia: 

A London déli részéből indult Savoy Brown együttes a blues legnagyobb egyéniségeitől merített. Példaképeik között volt B. B. King, Muddy Waters, Howlin Wolf, Alexis Korner és sokan mások. Több különlegesség is említhető az együttessel kapcsolatban. Mindenek előtt az, hogy angol bandák között igazán ritkaság, hogy ilyen sokáig létezik egy társaság, még ha rendkívül változatos felállásban is. A másik érdekesség, hogy első énekesük, az a bizonyos Bryce Portius színes bőrű, s akkoriban fehér együtteseknél ez bizony nem volt jellemző. S nem elhanyagolható az sem, hogy európai létére az együttes sikeresebb volt Amerikában, mint hazai vizeken.

Nem túl sokáig kellett várni az első lemezükre 1967- ben jelent meg a Shake Down – és itt van egy újabb különlegesség velük kapcsolatban: nem kislemezzel indítottak, hanem mindjárt albummal. Az kevésbé tekinthető szokatlannak, hogy a bemutatkozó albumukon nagy fekete blues-mágusoktól dolgoztak fel klasszikusokat – Willie Dixon, Albert King, B.B. King, John Lee Hooker és mások dalai kerültek az albumra. Ez a lemez több volt, mint egy együttes sikeres debütálása, sokan ítélték a lemezt a brit bluestörténet egyik figyelemre méltó állomásának.

Már az első lemez megjelenése után megindult a zenészvándorlás: a személycserék jól mutatták, hogy hatalmas tartalékok voltak a brit blues színterén. Érdemes megemlíteni, hogy basszusgitárost és dobost fogyasztott a legtöbbet, billentyűst pedig a legkevesebbet az együttes. Szinte lehetetlen is felsorolni minden összeállítást. Érdemes felvillantani néhány nevet: Bob Brunning (basszus), Mark Stone és Dave Peverett (gitár), Hughie Flint (dob). Chris Youlden (énekes), a Magyarországon is járt Miller Anderson és Stan Webb (gitár)

A személycserék után olyan kiváló albumok születtek, mint a Getting to The Point, a Blue Matter, a Raw Sienna – ez utóbbi eltávolodott a bluesos hagyományoktól, a hangszerek között feltűntek a vonósok és a fúvósok is..

Az első amerikai koncertkörútra 1969-ben került sor, de több alkalommal visszatértek a tengeren túlra - természetesen óriási sikerrel.

A hetvenes években folytatódott a zenészkeringő a Stan Webb (ex-Chicken Shack)-Miller Anderson (Keef Hartley Band) és Kim Simmonds alkotta formáció különösen szép időszaka volt a Savoy Brown történetének – de nem sokáig bírták együtt. A zenész-vándorlás közepette a hetvenes nyolcvanas években befutott egy-két kevésbé sikerült lemez. A kilencvenes években azután megrázta magát az aktuális társaság és 1998-ban Live at The Record Plant címmel készítettek nagyszerű korongot. Az egyenetlen színvonalú lemezek mellett Simmondsék ugyanakkor jó néhány nagyszerű koncerttel örvendeztették meg híveiket.

A Savoy Brown tehát ma is dolgozik. Kim Simmonds énekes-gitáros mellett Joe Whiling (ének, szaxofon), Garnet Grimn (dob) és Pat De Salvo (basszusgitár) ápolja a Savoy Brown gazdag hagyományait. Mintegy harminc sorlemezük jelent meg, a legutóbbi korongjuk az 2009-ben megjelent Too Much of a Good Thing című válogatás.

Videók

  • Savoy Brown - Hellbound Train
  • Savoy Brown - Poor Girl
  • Savoy Brown - When It Rains

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Joe Whiting
ének
Kim Simmonds
gitár
Joe Whiting
szaxofon
Pat DeSalvo
basszusgitár
Garnet Grimm
dob