Bejelentkezés

x
Search & Filters

Evanescence

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1995

További képek

Biográfia: 

A gót beütésű arkansas-i rockegyüttes, Evanescence, zúzós gitárjaikkal valamint a Linkin Park és Tori Amos keverékét idéző zenéjükkel egycsapásra a 2003-as slágerlisták élén találták magukat, amikor a Wind-Up Entertainment kiadta debütáló albumukat, a ’Fallen’-t. Az énekes és zongorista Amy Lee, valamint a gitáros/dalszerző Ben Moody, akik a 90-es évek végén együtt alapították az együttest, egy ifjúsági táborban találkoztak még serdülő korukban – így emlékszik vissza Moody. „Meghallottam, ahogy Amy a Meat Loaf dalát, az ’I’d Do Anything For Love’-ot játssza a zongorán. Úgyhogy odamentem hozzá hogy bemutatkozzam, ő pedig énekelni kezdett nekem. Engem ez teljesen letaglózott, úgyhogy rávettem, hogy alapítsunk együtt egy bandát.”

Duóként az Evanescence még nem lépett fel; inkább a kislemezek, illetve az első teljes albumuk, az ’Origin’ megírására adták a fejüket. Röviddel azután, hogy a producer Pete Matthews felfedezte őket, Lee elárulta a BBC-nek hogy Memphisben már gőzerővel dolgoznak a demókon. Matthews eljuttatta a felvételeket pár New York-i lemezkiadónak, így az Evanescence – immár kiegészülve a basszusgitáros Will Boyddal, a gitáros John Le Compttal és a dobos Rocky Gray-jel – hamarosan aláírhatott egy szerződést a Wind-Up kiadóval, aki előttük a Creed együttest patronálta. Az együttes a 2003-as Ben Affleck-akciófilm, a Daredevil aláfestő zenéjeként vált először sikeressé, mikor is a film hivatalos zenei CD-jén lévő ’Bring Me To Life’, és a ’My Immortal’ című ballada átütő sikert aratott. (Az eredetileg egy szál zongorára írt ’C’ alá Paul McCoyrappelt, aki a szintén Wind Up-os 12 Stones együttes tagja.) Ezek a számok remek kezdőlökést adtak az Evanescence debütáló albumának, a Fallennek, melyet Dave Fortman (Boy Sets Fire, Superjoint Ritual) producer segítségével jelentettek meg 2003 márciusában.

Az újonnan kereskedelmi forgalomba lépett Evanescence azonban rögtön bajba sodorta magát a ’Fallen’ népszerűsítése alatt. Az albumot ugyanis eredetileg a keresztény és világi piacon is elérhetővé tették, viszont az együttes olyan profán nyelvhasználattal élt egy Rolling Stone-interjú közben, hogy kiadójuk, a Wind-Up Records le kényszerült venni a lemezt a keresztény zenei boltok polcairól. A helyzet iróniája, hogy a 12 Stones szintén keresztény bandának lett kikiáltva. A Fallen túlszárnyalta még a dupla-platinalemez minősítést is, miközben az USA toplistáján a legjobb 10 közé került, beleértve a Top Contemporary Christian Albums Chart-ot; Kanadában a legjobb öt között szerepelt, az Egyesült Királyságban pedig első lett. A Billboard Top 200 listán száz hetet töltött el, de mindezek mellett az Evanescence magáénak tudhatott két Grammy díjat is 2003-ban, méghozzá a Best New Artist és a Best Hard Rock Performance kategóriákban.

Azonban később ugyanebben az évben egy európai turné közben Moody váraltnal elhagyta a csapatot állítólagos szerzői összezördülések miatt. Kis idő elteltével a Cold egykori gitárosa, Terry Balsamo állhatott a helyére, aki remekül kijött Lee-vel. Ők ketten egy sikeresen együttműködő dalszerző párost alkottak, akik azon munkálkodtak, hogy az Evanescence klasszikus jellegű hard rock identitását tovább csiszolják. Az együttes a következő évet végig turnézással töltötte, majd 2004 novemberében kiadták a párizsi koncertjük felvételét’Anywhere But Home’ címmel, hogy maguk mellett tartsák a következő lemezt türelmetlenül váró rajongóikat. Ez a felvétel is platinalemez lett. Mindezt további dráma követte a csapaton belül, beleértve Balsamo 2005 őszén elszenvedett agyvérzését, és a rá következő nyáron Boyd kilépését – mielőtt a várva vált új korong, a’The Open Door’, a boltokba került 2006 októberében. Boyd megüresedett posztját augusztusban Tim McCord (ex-’The Revolution Smile’) töltötte be, ám új pozíciójában megszokott akusztikus gitárját basszusgitárra kellett cserélnie. Az új albumot - melyet a többi szám közül kiemelt ’Call Me When You’re Sober’ fémjelzett – már szélesebb érzelmi paletta jellemezte, az együttes kiforrt hangja mellett. Az Evanescence számos kisebb színházi fellépést vállalt rögtön az album megjelenése után, mielőtt a nagyobb arénákban megrendezésre kerülő show-kba belekezdtek volna.
 

Videók

  • Evanescence - My Immortal
  • Evanescence - Bring Me To Life
  • Evanescence - What You Want
  • Evanescence - Lithium
  • Evanescence - Call Me When You're Sober
  • Evanescence - Going Under
  • Evanescence - Everybody's Fool
  • Evanescence - My Heart Is Broken
  • Evanescence - Good Enough
  • Evanescence - Sweet Sacrifice

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Amy Lee
billentyűsök
ének
Terry Balsamo
szólógitár
Troy McLawhorn
ritmusgitár
Tim McCord
basszusgitár
Will Hunt
dob