Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dream Evil

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

A Dream Evil egy svéd power metal banda, melyet a híres zenei producer, Fredrik Nordström talált ki és gyűjtött egy csokorba 1999-ben.

Fredrik Nordström producernek volt annyi ambíciója, hogy egymaga megalkosson egy power metal bandát, de nehézségekbe ütközött, mikor a saját zenei ízléséhez hasonlóval rendelkezőket próbált találni. Bár 1999-es nyaralása alatt a görög szigeteken Nordström találkozott a fiatal gitáros Gus G-vel. A zenészek jól kijöttek egymással tíz évnél nagyobb korkülönbségük ellenére. Elkezdődött a banda megtervezése – Gus azt tervezte, hogy visszaköltözik Gothenburg-be, és megérkezéséig Fredrik-nél fog vendégeskedni a Studi Fredman-ban, hogy elkezdhessék az írást.

Elsőként Snowy Shaw-t (a King Diamond, a Mercyful Fate és a Notre Dame korábbi tagját) kérték meg, hogy csatlakozzon hozzájuk, de a dobos elutasította az invitálást. Később azonban meggondolta magát és beleegyezett, hogy játsszon a banda debütáló albumán.

Niklas Isfeldt vokalista énekelt a Hammerfall néhány dalának hátterében, melyet Nordström rendezett, és mivel nem volt tagja egy nagyon projektnek sem abban az időben, beszállt a csapatba. Ráadásul magával hozta régi barátját, Pure-X-beli társát, Peter Stålfors-t, aki a basszusért lett felelős.

A promóciós képek elkészüléséig a banda még sosem volt ugyanazon a helyen ugyanabban az időben. Néhány tagok nem is ismerték egymást.

A csapat hamar leszerződött a Century Media Records-zal, és úgy tervezték, Dragonslayer-re kereszteli magukat a Gus és Nordström által írt középkori és fantasztikus témájú dalok miatt. A kiadó nem találta elég eredetinek a nevet, és emiatt a banda Dream Evil-re váltott, amit az azonos nevű Dio album inspirált.

A Dream Evil debütáló lemeze 2002 áprilisában jelent meg és pozitív visszajelzéseket kapott a sajtótól. Az album egy dala, a Dragonslayer a japán eladási listák csúcsára került. A zenekar ezután jópár fesztiválon lépett fel, és a Blind Guardian-t is támogatta világ körüli turnéjuk során.

A csapat tagjai rájöttek, hogy milyen jó egységgé kovácsolódtak annak ellenére, amilyen véletlen módon hozta őket össze a sors. Snowy Shaw úgy döntött, ideiglenesen csatlakozik hozzájuk, és a Dream Evil elindult első japán turnéjára. Mialatt Japánban tartózkodtak, a banda meghívást kapott a Hammerfall-tól, hogy kísérjék el őket 2003-as európai turnéjukra. A kiadó menedzsere kiváló ötletnek tartotta, hogy akkorra egy új albumuk is elkészüljön.

Kevés idővel a kezükben, a zenekar megírta néhány daluk alapját, mikor hazafelé tartottak Európából, és megérkezésük napján a stúdióba belépve elkezdték az új lemez munkálatait. Két hétig tartott, mire felvették az egész Evilized-ot, és a legtöbb dal úgy is került ki, ahogyan azt megírták. Végül január 20-án jelent meg, és egy héttel később a Dream Evil európai turnéra indult a Hammerfall-al és a kevésbé ismert Masterplan-nel.

A harmadik lemeznél már több időt szántak a dalok megírására és hangszerelésére a stúdióban. A The Book of Heavy Metal-t két hónap alatt vették fel, és 2004 májusában dobták piacra.

A gitáros Gus G. 2004-bn távozott a bandából, hogy a Firewind-re koncentrálhasson. S helyére Mark Black (későbbi nevén Mark U Black) került. Black korábban már pótolta Gus-t néhány alkalom erejéig, és ideiglenesen a Saxon-nal való turné alatt is helyettesítette.

Niklas Isfeldt és Peter Stålfors rövid időre távozott 2005-ben, őket Jake E. Berg (a Dreamland-es Jake Steel) és Tommy Larsson helyettesítette, de visszatértek a felvételek és élő show-k előtt. 2006 kezdetén Snowy Shaw hirtelen kilépett a Dream Evil-ből. Már hónapnyi hallagatás után a Dream Evil bejelentette, hogy Patrick Power, Fredrik Nordström egyik munkatársa lép Snowy helyére.

Az új felállás első albuma, a United 2006. október 13-án került a polcokra.

A Dream Evil 2007. december 7-én weboldalán jelentette be, hogy Mark Black elhagyja a bandát, és Daniel Varghamne (Dannee Demon) veszi át a helyét.

2008. március 3-án a csapat bejelentette, hogy megkezdik új lemezük stúdiómunkálatait, melyet próbaképp In the Night-ra keresztelnek. A lemez 2010. január 25-én jelent meg Európában, 2010. január 26-án pedig Észak-Amerikában.

2008. július 23-án bejelentette első live DVD/CD-jé, Gold Medal in Metal (Alive & Archive) kiadását, ami 2008. augusztus 25-én jelent meg.

Videók

  • Dream Evil - Fire, Battle Metal!
  • Dream Evil - The Book Of Heavy Metal
  • Dream Evil - The Ballad
  • Dream Evil - Blind Evil
  • Dream Evil - Children Of The Night
  • Dream Evil - Bang Your Head

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Niklas Isfeldt
ének
Daniel Varghamne
szólógitár
Fredrik Nordström
ritmusgitár
Peter Stålfors
basszusgitár
Pat Power
dob