Bejelentkezés

x
Search & Filters

Coldplay

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1996

További képek

Biográfia: 

A Coldplay egy angol alternatív rockegyüttes, amely 1997-ben alakult. Tagjai: Chris Martin énekes-gitáros-zongorista, Jonny Buckland gitáros, Guy Berryman basszusgitáros és Will Champion dobos. Több, mint 30 millió lemezt adtak el és olyan ismert slágereik vannak, mint például a Yellow, a Scientist, a Speed of Sound, vagy a Grammy-díjas Clocks. Az együttes egyébként jelenleg hét Grammy-díj birtokosa.

Világhírnévre a Yellow című dalukkal tettek szert, melyet debütáló albumuk, a Parachutes (2000) követett. 2002-ben jelent meg második albumuk A Rush of Blood to the Head címmel, amelyet a Rolling Stone magazin beválasztott minden idők 500 legjobb albuma közé. A következő stúdióalbumuk, az X&Y (2005) talán kevésbé lelkes, de még mindig pozitív fogadtatásban részesült. Legutolsó stúdióalbumuk, a Viva la Vida or Death and All His Friends (2008), melynek társproducere Brian Eno volt, ismét pozitív fogadtatásra talált.

Megalakulás és az első évek (1996-1999)

Martin, Berryman, Buckland és Champion a londoni egyetemen (University College) ismerték meg egymást, s 1996 szeptemberében ott alapították meg első együttesüket. Martin ókori történelmet tanult, Berryman előbb mérnöki tudományokat, majd építészetet – ám, ellentétben a többiekkel, ő tanulmányait végül nem fejezte be –, Buckland matematikát és csillagászatot és Champion pedig antropológiát.

Chris Martin és Jonny Buckland, akik már az egyetem első tanítási hetén megismerkedtek, kötöttek először barátságot. Előbb egy Pectoralz nevű együttesben játszottak, míg egyik évfolyamtársuk, Guy Berryman, hozzájuk nem csatlakozott. Majd, már négyesben együttest alapítottak Starfish néven. Kisebb klubokban léptek fel Camdenben. Phil Harvey-t, Chris Martin barátját, aki szintén ókori történelmet tanult az egyetemen, kérték fel menedzserüknek. Martin szobatársa, Tim (akit ma Tim Rice-Oxley-ként ismerünk a Keane-ből) akkoriban egy Coldplay nevű bandában játszott, amelynek a nevét Philip Horkys verseskötete, a Childs Reflections, Cold Play ihlette. Viszont szerettek volna maguknak már egy új nevet – szerintük ugyanis a Coldplay túl lehangoló –, így aztán átadták Martinéknak a Coldplay együttesnevet.

1999 márciusában jelent meg a Safety EP, amelyből csak 500 példányt adtak ki. Többségük demo tape-ként szolgált, piacra csak 50 darab került belőle. Így ritkaságnak számít, gyűjtőknek való csemege. A Coldplay-t aztán szerződtette a független Fierce Panda Records. Az első EP, amit megjelentettek, a Brothers And Sisters volt, amelyet 1999 februárjában négy egymást követő nap alatt, egyszerre sikerült felvenniük. 1999 tavaszán a Coldplay aláírt a Parlophone-nál (amelyhez a mai napig szerződés köti őket) egy öt albumra szóló szerződést. Miután pályájukon először felléptek a Glanstonbury Festivalon, stúdióba vonultak, s felvették harmadik EP-jüket (The Blue Room), amelyből októberben 5000 darab került piacra. A felvételek alatt vita alakult ki az együttesen belül, amelynek következtében Martin kidobta Championt a bandából, majd később mégiscsak visszavette őt. Hogy többször ne történjen ilyen, a következő szabályok bevezetése mellett döntöttek: 1. A hasznot egymást közt megosztják. 2. Ha valaki drogozik, kizárják az együttesből.

Parachutes (1999-2001)

1999 márciusában a Coldplay elkezdett debütáló lemezükön dolgozni, melyet a Rockfield Studios-ban vettek fel Ken Nelson brit producerrel. A Carling-i NME turnén is játszottak, amely új előadókat vonultatott fel. Három sláger nélküli EP után a Coldplay először ért el helyezést a Top 40-ban a "Shiver" című kislemezzel. A kislemezt 2000 márciusában adták ki, és 35. helyezést ért el a UK Singles Chart-on. 2000 júniusában indult az együttes első saját turnéja, és felléptek a Glastonbury Festival-on is. Ebben a hónapban jelent meg új kislemezük, a "Yellow", ami áttörés volt az együttes számára. A dal negyedik lett a UK Singles Chart-on és a Coldplay bekerült a köztudatba.

A Coldplay első teljes hosszúságú albuma, a Parachutes 2000 júliusában jelent meg, és első helyezést ért el a UK Albums Chart-on. A kritikusok is elismerően szóltak róla. A "Yellow"-t és a "Trouble-t" rendszeresen játszották a brit és az amerikai rádiók. Az albumot nevezték a Mercury Music Prize-ra (2000), 2001-ben pedig elnyert egy Grammy-t. Összességében eddig világszerte több mint nyolc millió példány kelt el belőle. Nagy-Britanniában 33 hétig volt benne Top 10-ben. Martinék ezzel az LP-vel nevet szereztek maguknak. A kritikusok gyakran hasonlították a Coldplay-t a Radiohead együtteshez.

A Rush of Blood to the Head (2001-2004)

A második albumjukat, amelynek A Rush of Blood to the Head a címe, a sokoldalúság jellemezi: több benne a rockos elem, s intellektuálisabb is, mint a debütáló album volt. Mindez nem csökkentette az együttes sikerét, s a kritikusoknak is tetszett. Az album két Grammy-t is kapott, mégpedig a Legjobb alternatív album és az In my Place-ért a Legjobb dal kategóriában. Mind a brit, mind a német albumok listáján első helyezést ért el. Az USA-ban ötödik lett. Messze meghaladta a debütáló albumuk sikerét, világszerte több mint 12 millió példány fogyott el belőle.

A Coldplay második turnésorozata, az A Rush of Blood to the Head Turné 2002 júniusától 2003 szeptemberéig tartott. Mind az öt kontinensen rendeztek koncerteket, és az együttes ismét fellépett a Glastonbury Festival-ön, továbbá a V2003 zenei fesztiválon és a Rock Werchter fesztiválon is. Sok koncert világítása és a kivetítő használata a U2 Elevation Turnéjához volt hasonló. A turnéból a Coldplay egy CD- és DVD-felvételt is készített Live 2003 címen, Sydney-ben, a Hordern Pavilion-ben.

X&Y (2004-2006)

A Coldplay a 2004-es év nagy részét elvonulva, a rivaldafénytől távol töltötte; szüneteltették a turnézást, hogy elkészíthessék a harmadik albumjukat. Az X&Y 2005 júniusában jelent meg Nagy-Britanniában és Európában. A csúszás miatt az album csak a következő üzleti évben jelent meg, melynek következtében csökkent az EMI Music részesedése. Az X&Y a 2005-ös év legjobban fogyó lemeze lett, 8,3 millió eladott példánnyal. Máig összesen több mint 10 millió példány fogyott belőle. A kislemezen megjelent Speed of Sounddal sikerült először világsikert aratniuk. A Coldplay felkerült vele az USA Billboard Chartsának első tíz helyezettje, valamint a német sikerlista első 20 helyezettje közé. A Speed of Sound 2005-ben megnyerte az MTV Europe Music Awardot a Legjobb dal kategóriában. Egyébként az X&Y albumon található Talk című dal a Kraftwerk német együttes Computer Love című művének az adaptációja.

2005. július 2-án felléptek a Live 8 koncerten Londonban. Az In My Place és a Fix You című saját dalaikon kívül előadták Richard Ashcrofttal együtt a The Verve-től a Bitter Sweet Symphony-t is.

Viva la Vida or Death and All His Friends (2006-2008)

A negyedik stúdióalbumhoz, a Viva la Vida or Death and All His Friends címűhöz, társproducerként bevették Brian Enot, aki az együttest, amely már a feloszlás gondolatával foglalkozott, kirángatta a kátyúból. Az album Magyarországon is 2008 nyarán jelent meg.

A Viva la Vida album stílusa alaposan eltér a Coldplay eddigi dalaitól. Van rajta két úgynevezett rejtett szám is, a Chinese Sleep Chant és a The Escapist. Az album borítóján Eugène Delacroix A szabadság vezeti a népet című 1830-as festménye látható. A festmény a francia nép szabadságvágyát fejezi ki. Történelmi háttere az úgynevezett júliusi forradalom, amelyben a francia polgárok véres összecsapások révén politikai jogokat vívtak ki maguknak abszolút uralkodójukkal, XVI. Lajossal szemben. Az album borítóján szereplő festményre a Viva la Vida felirat van mázolva.

A Coldplay 2008. június 16-án Londonból indult Viva La Vida című világturnéjára. Koncertek lesznek Nagy-Britannián kívül az USA-ban, Kanadában, Japánban, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Norvégiában, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában és Belgiumban is. Magyarországon szeptember 23-án léptek fel a Papp László Budapest Sportarénában. A turné 2008. december 19-én Belfastban ért véget.

A lemez borítója a 2008-as év harmadik legjobb lemezborítója lett több magazin összesített listáján.

Lost! EP, Kylie Minogue (2008-2009)

Ha csak digitális formában is, de 2008. november 11-én jelent meg a Coldplay “Lost!” című EP-je. A kislemezen az eredeti verzió mellett egy akusztikus, egy élő és egy Jay-Z-vel közösen készült verzió is helyet kapott. 2008. Decemberében Chris Martin azt nyilatkozta, hogy feloszlatja az együttest: “Most 31 éves vagyok, és szerintem 33 éves kor fölött már nem kellene folytatniuk pályafutásukat a zenekaroknak. Ezért most még megpróbálunk mindent kihozni magunkból, a jövő év végéig mindent beleadunk, aztán befejezzük. Nem hiszem, hogy a hosszabb pihenő segíthetne. Még nem kezdtünk el kopaszodni, képesek vagyunk megvalósítani zenei elképzeléseiket, ezért most kell dolgoznunk, ameddig lehet” – nyilatkozta a Daily Starnak Martin. Később azonban kiderült, hogy a Coldplay nem fog feloszlani. Chris Martin azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy az ötödik lemez munkálatait úgy kell folytatniuk, "mintha ez lenne az utolsó, mert csak így lehet tovább haladni."

A Coldplay már nyáron beharangozta, hogy írtak és felvettek egy közös dalt Kylie Minogue ausztrál énekesnővel. 2008-as, milliós példányszámban eladott albumukra mégsem tették fel, mert az nem illett a lemez élet-halál tematikájába. Chris Martin azonban megerősítette, hogy a felvétel mindenképp hallható lesz egy 2009-ben megjelenő albumukon, különösen, mivel ez lesz a Coldplay első hivatalos “duettje”.

2008. december 4-én azonban a meglepetés teljes erejével nyilvánosságra hozták a dalt. A ‘Lhuna’ című szerzeményt a napokban debütáló Redwire honlapról lehet letölteni. A dal hangzásvilága egy farkasembert idéz, aki szomorú duettet énekel egy a csillagok és a Hold közt lebegő magányos szépséggel. A befolyt összeget életmentő gyógyszerek vásárlására fordítják, melyeket HIV vírussal fertőzött afrikai betegeknek juttatnak majd el. A site szerdánkent, heti rendszereséggel különleges felvételeket kínál fel letöltésre, a befolyt összeg felét pedig jótékony célokra fordítják.

LeftRightLeftRightLeft, Brüno, új lemez (2009-)

A 2009. január 5-étől a zenekar mindenki számára ingyenessé tette a ’Viva la Vida’ című megaslágerre készült legújabb remixet, melyet The Thin White Duke alias Stuart Price készített. Egyébként ő volt az, aki korábban a ‘Talk‘ nagysikerű remixét is magának tudhatta.

A Coldplay 2009. februárjában stúdióba vonult, hogy elkezdje következő lemeze munkálatait, ám Chris Martin nem tartott az együttessel. A frontembert kitették a zenekarból átmenetileg, ugyanis Brian Eno producer úgy vélte, nélküle jobban menne a munka. “A ‘Viva La Vida’ jó lemez volt. De tudom, hogy ennél is jobbra vagytok képesek” – írta a Coldplayhez címzett levelében Eno, mielőtt felvetette, hogy Martin nélkül kellene elkezdeni a próbákat.

A csapat két hétig dolgozott Martin nélkül, az énekes a váratlanul jött szabadidőt arra használta ki, hogy egy rövid szólóműsort vegyen fel az egyik londoni rádió számára. “Érdekes lesz, még sosem próbáltam ilyesmit” – mondta a közönségnek a szólószett előtt, amelynek során négy számot adott elő, félig zongora-, félig gitárkísérettel.

Chris Martin elmondta: zenekara szeretné meghálálni a rajongóknak, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben is lelkesen látogatják a koncertjeit. A hála egy ingyenes koncertlemezben materializálódhatna, ennek megjelentetése azonban nem volt egyszerű, mert szükséges volt hozzá az EMI kiadó beleegyezése is, vagy más egyéb úton kellett megkerülni a lemezcéget. Az elképzelések szerint csak az juthatna hozzá ingyen a kiadványhoz, aki koncertjegyet vesz, és elmegy a Coldplay fellépésére… - "Hosszú turné várható nyáron, ennek során jó lenne rögzíteni egy albumot, amit a recesszióra való tekintettel ingyen adnánk majd mindenkinek, aki eljön a fellépéseinkre. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogyan tudnánk ezt megvalósítani. A lemezszerződésünk miatt kicsit nehézkes és trükkös az ötlet kidolgozása, de nagyszerű lenne, ha sikerülne véghezvinni. Remek módja lenne annak, hogy köszönetet mondjunk mindenkinek, hiszen rendkívül nehéz gazdasági helyzetben vagyunk, az emberek mégis sok pénzt költenek koncertekre. Terveink szerint mindenki, aki eljön a fellépéseinkre, ingyen hozzájuthatni a lemezhez" – nyilatkozta Martin. Az ígéret meg is valósult, május közepétől a közönség minden tagja – a fesztiválfellépések kivételével – minden idei Coldplay-koncerten ingyen megkapja a ‘LeftRightLeftRightLeft’ című koncertalbumot, aki pedig nem jár ilyen eseményen, digitális formátumban ingyen letöltheti a lemezt a zenekar hivatalos honlapjáról. A kilencszámos lemez anyagát a tavalyi, Viva La Vida elnevezésű turné fellépésein rögzítették.

“Leginkább élőben szeretünk játszani. Ez az album egy köszönetnyilvánítás a rajongók felé, akik lehetőséget adtak arra, hogy ez a lemez elkészülhessen” – áll az együttes közleményében.

A Sacha Baron Cohen által megformált Brüno című film londoni bemutatói előtt – egyes mozikban – a Coldplay legújabb, ’Strawberry Swing’ című klipjét vetítették. A klipet Shynola rendezte (Radiohead, Blur, Beck), és a Brüno-ban egyébként Chris Martin is feltűnik, aki saját magát alakítja a filmben.

A Nielsen SoundScan nevű információs rendszer adatai alapján a Coldplay lett az első zenekar a világon, amelynek albumait több mint egymillióan töltötték le az Egyesült Államokban. Chris Martinék jelenleg 1,38 millió letöltésnél járnak, ehhez jön hozzá az a további kétmillió Coldplay-album, amit a világ többi részén szereztek be a világhálóról…

Az összesítésbe a zenekar eddigi négy stúdiólemezét számolták bele, plusz egy koncertalbumot és egy EP-t. A Soundscan számításai nem teljesen akkurátusak, hiszen csak a hivatalosan internetes forgalomba hozott lemezeket vették górcső alá, így például kimaradt a szórásból a Radiohead 2007-es ‘In Rainbows’ lemeze, amelyet a zenekar honlapjáról lehetett letölteni, akár ingyen is.

2011 október 24.-én jelent meg a banda Mylo Xyloto című albuma.

Stílus

Nagy hatást tett a Coldplay-re a skót Travis. Chris Martin egy, a német SWR3-ban elhangzott interjúban azt mondta, a Travis nélkül ma valószínűleg nem is lenne a Coldplay. A dalírásukon, különösen korábban, nagyon érezhető volt Jeff Buckley befolyása. Ez a leginkább a "Shiver" című számukon érezhető. Az újabb dalokat már a Radiohead és a U2 iránya is jellemzi. Ezeken kívül az Echo and the Bunnymen, illetve annak énekese, Ian McCulloch (akihez Chris Martint egyébként szoros barátság fűz), valamint a nemrég elhunyt Ex-Beatle, George Harrison határozta meg az együttes zenei világát. A "Viva la Vida" című albumon a "Violet Hill" című számon érezhető a Beatles hatása. Címét egy londoni utcáról kapta, amely az Abbey Road közelében található.

Videók

  • Coldplay - Paradise
  • Coldplay - Clocks
  • Coldplay - Every Teardrop Is A Waterfall
  • Coldplay - The Scientist
  • Coldplay - Talk
  • Coldplay - Shiver
  • Coldplay - Trouble
  • Coldplay - Viva La Vida
  • Coldplay - Charlie Brown
  • Coldplay - Fix You

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Chris Martin
ének
billentyűsök
gitár
Will Champion
dob
ütőhangszerek
vokál
Jonny Buckland
szólógitár
Guy Berryman
basszusgitár