Bejelentkezés

x
Search & Filters

Atomic Rooster

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969

További képek

Biográfia: 

Az Atomic Rooster egy 1969-ben alakult brit progresszív-rock csapat volt, az eredeti felállásban az orgonista Vincent Crane-nel, a basszusgitáros Nick Graham-mel és a dobos Carl Palmer-rel.

Debütáló albumuk, az „Atomic Rooster” a 49. helyen startolt az angol slágerlistán 1970. júniusában. A korong már magán viselte a progresszív zene és Crane orgonajátékának minden jellegzetességét, kemény hangzásvilág, sok improvizatív jellegű, a dallamot sokáig csak kerülgető játék. Rögtön ezután Carl Palmer távozott, hogy alapító tagja legyen az Emerson, Lake & Palmer -nek, Graham pedig a Skin Alley-ba igazolt.

Crane megtartotta a nevet, és felvett egy gitáros/énekest John Cann személyében, valamint egy dobost, Paul Hammond-ot a második, „Death Walks Behind You” című albumhoz, mely a slágerlista 12. helyén indított az Egyesült Királyságban, ahol a „Tomorrow Night” című szám a 11. lett, az Egyesült Államokban pedig a 90.. Pete French a Cactus-ból közreműködött a harmadik albumukon, melynek az „In Hearing Of” címet adták, és a negyedik helyen szerepelt a brit toplistán. A korongot nem fogadták osztatlan lelkesedéssel a kritikusok, pedig egy igen érdekes kísérlet volt a soul és brit heavy rock fúziójára. Ennek ellenére a „The Devil’s Answer” című kislemez Angliában a 18. helyig jutott, Amerikában pedig a 167. lett. Ezután a zenekar újra feloszlott, és megint Crane volt az, aki úrjaszervezte az Atomic Rooster-t, ezúttal az énekes Chris Farlowe lett, a gitáros Steve Bolton, a basszusgitáros Bill Smith, a dobos pedig Rick Parnell. . DuCann és Hammond a Bullet zenekarba távozott, French pedig megalapította a Leafhundot.

Ebben a felállásban jelentették meg a Made In England című lemezüket mely új stílusban készült: fehér soul vagy másképpen blue eyed soul. Ez a stílusváltás nem minden Rooster rajongónak tetszett, de a kritika most lelkesen ünnepelte a csapatot. Ennek ellenére Crane 1974-ben feloszlatta a zenekart. Néhány évig Crane szessziózenészként tevékenykedett és színházak számára írt zenét, majd 1980-ban ismét összehozta az Atomic Roostert. Crane, DuCann és Preston Heyman dobos képezték az új Rooster tagságát, de az új lemez elkészítéséhez David Gilmour és Bernie Torme is csatlakozott. Sajnos a Headline News megjelenése után a banda ismét felbomlott és Dexys Midnight Runner-hez csatlakozott Crane már nem tudta ismét életre kelteni, mivel 1989-ben öngyilkos lett. Az Atomic Rooster volt az egyik legnagyobb azok között, akik zenéjükben a legfontosabb szerepet a billentyűs hangszerekre rótták.

 

Videók

  • Atomic Rooster - Black Snake
  • Atomic Rooster - Tomorrow Night
  • Atomic Rooster - A Spoonful Of Bromide Helps The Pulse Rate Go Down
  • Atomic Rooster - Can't Find A Reason

Utolsó felállás: 

NévHangszer
John Du Cann
ének
gitár
John McCoy
basszusgitár
ének
Ron Rebel
dob