Bejelentkezés

x
Search & Filters

Apokrif

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1999

További képek

Biográfia: 

Az Apokrif zenekar 1999-ben alakult Solymosi László a megboldogult Bocs, hogy Élünk frontembere kezdeményezésére, Puskás István gitárossal és Szilágy Attila billentyűssel együtt. Magyarországon az úgynevezett New Grade zenei stílus megteremtői. Ebben az irányzatban sajátosan ötvöződnek a new wave, az alternatív zene, a rock, a szintipop és a népzene elemei, az angol nyelvű későbbi daloknál pedig a sinthycore elemei. A modern, de dallamos muzsika mellett hangsúlyos a dalok szövegének mondanivalója is. Koncertjeiken a saját dalokon kívül rendszeresen játszanak Depeche Mode dalokat is.

A 2001-ben rögzített első lemezük hivatalosan 2003-ban jelent meg "Újkor" címmel (13 dalt tartalmaz és az http://www.apokrif.hu oldalon le is tölthető).Emellett készült 2004-ben egy angol nyelvű keményebb anyag is, amely az apokrif.hu oldalról szintén letölthető. Az Apokrif szó eredeti jelentése: törvényen kívüli, hamis, el nem fogadott, tiltott könyvek vagy iratok. Mi az elnevezést a szó egy másodlagos jelentése miatt választottuk, amely a rejtett, titkos értelemben szerepel. Olyan belső gondolatokat takar, amelyek véleményem szerint kimondva, vagy kimondatlanul mindenkiben jelen vannak. A zenekar stílusában a modern szintetikus zenei hangzást ötvözik az élő zenével gépi alapokon.

A zenekar története: 1997. április 11-én szűnt meg a magyar Gothikus rock egyik legjelentősebb zenekara, a Bocs, hogy élünk. A zenekar énekese, Solymosi László már a búcsú koncert után elmondta az ott megjelent sajtó képviselői számára, hogy egy új zenekart kíván szervezni Apokrif néven, amelyben majd a zenei harmóniát kívánja ötvözni a kicsit archaikus, sámánisztikus gondolatvilággal. Több hónapi keresgélés után találta meg a számára legmegfelelőbb gitáros-zeneszerzőt, Puskás Istvánt ( Pusi ) akivel azonnal hozzáfogott a fentebb vázolt ötlet megvalósításához. Több formáció kipróbálása után, sikerült egy teljesen egyedi és modern felállást megteremteni. A modern szintetikus zenei hangzást ötvözik az élő zenével, azaz a számos effektet felsorakoztató ritmusalapot szekvenszer segítségével szólaltatják meg, amely kiegészül az élő billentyű, gitár szólamokkal, az énekkel és a ebben egy nagyszerű zenész segít, Szilágyi Attila, aki a zenekar harmadik tagja - az ő billentyűjátékával alakul ki a zenekar teljesen egyedi hangzása. Ez az előadásmód leginkább a Depeche Mode-hoz hasonlítható, de persze egészen más hangzással és gondolatvilággal.

Manapság az Apokrif  Depeche Mode Tribure-ként kép fel az ország különböző területén. A repertoár közel két óra Depeche Mode slágert foglal magába.

A zenekar tagjairól: -

Puskás István- Az Apokrif zenekar gitáros-zeneszerzője. Középiskolás korában kezdett el zenét tanulni a Százhalombattai Zeneiskolában, majd magántanárnál tanult tovább, néhány év alatt professzionális gitártudásra tett szert. Kipróbálta szinte majdnem minden stílusban magát. Tanult dobolni és billentyűzni is. Eredetileg a G-Pont nevezetű jazz-rock-blues formációnak volt a tagja. Ezt követően a Soul Divers progresszív, hardcore, punk-rock elemekből építkező zenekarba lépett be gitárosként.1998-ban Solymosi Lászlóval együtt alapították meg az Apokrif zenekar első formációját.A ma hallható Apokrif dalok több mint felét ő írta, a többi dalnál pedig társzeneszerzőként közreműködött. Az Apokrif mellett session zenészként játszott a Wild Horses country zenekarban, majd a Hitrock Pink Floyd Tribute zenekarban. Rövid ideig a Trottel oszlopos tagja is volt. Jelenleg leginkább a Hitrock Pink Floy Tribute formációval lép színpadra. Kedvenc előadója Peter Gabriel, kedvenc zenkarai: Depeche Mode, Pink Floyd, Kraftwerk.

Solymosi László- Középiskolában kezdett gitározni. Zeneiskolában rövid ideig zongorát, majd gitárt tanult, énekelni magántanárnál csak a Bocs, hogy Élünk melegalakítása után kezdett. Elsősorban, hangképzéssel és klasszikus énekkel foglalkozott a tanulmányai során. Középiskolás korában néhány társával mint gitáros alapította meg a Hisztéria nevezetű zenekart - ez nem azonos a később ismertté vált Hisztériával -, amely elsősorban dark és punk elemekre épült. Itt indult énekesként a ma már Magyarországon ismert CAFB punk formáció mai dobosa, Urbán László is. Ebből a zenekarból nőtt ki a később alternatív vonalon ismertté lett Rituális Rémtettek. A főiskolai évei alatt - magyar-történelem szakon tanult Egerben - a szólógitárról basszusgitárra váltott és rövid ideig blues és progresszív zenével foglalkozott.1992-ben Nagykátán néhány barátjával megalapította a ma már kultikusnak számító Bocs, hogy Élünk nevezetű dark-ghotic formációt. Ennek frontembereként vált igazán ismertté Magyarországon. A BHÉ 1997-ben megszűnt, ekkor fogott hozzá az Apokrif megszervezéséhez, amelyet végülis 1998-ban Puskás Istvánnal együtt indított útjára. Az Apokriffal párhuzamosan 2004-ben megalapította a Sense Of Silence dark-goth formációt is, amelyben jelenleg is énekel és gitározik. Emellett játszik az SOS Inteam Betép alternatív csapatban is. A ma már 3 tagú formáció az ő irányításával alakította ki új, egyedi stílusát, amelyet New Grade-nek nevezünk. Kedvenc zenekarok, előadók: Dead Can Dance, Marillion, Loreena Mc. Kennit stb.

Szilágyi Attila- A hagyományos megszokott úton kezdte zenekari pályafutását, hiszen 6 év zeneiskola után Siklós Péternél a mai magyar jazz egyik kiemelkedő előadó-tanár egyéniségénél folytatta tanulmányait. Stílusában is a blues, és a jazz vonalán indult. Első jelentősebb formációja a Stephenson Rocket blues csapat volt, majd a Jack Danielsbe került. Session muzsikusként is közreműködött elsősorban ebben a zenei stílusban. Számára így jelentős váltást jelentett az, amikor 1999-ben csatlakozott az Apokrif zenekarhoz. Elsősorban a dalok hangszerelésében, apróbb zenei ötleteivel járult hozzá a zenekar mai hangzásához. Kedvenc zenekarai: Emerson Lake and Palmer, Toto, Keith Jarret.

Videók

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Solymosi László
ének
Puskás István
gitár
ének
Szilágyi Attila
billentyűsök
dob programok