Bejelentkezés

x
Search & Filters

Airbourne

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
2003

További képek

Biográfia: 

Az Airbourne az ausztrál Victoria-i Warrnambool-ból származó hard rock zenekar.

Az együttest 2003-ban alakították az O’Keeffe testvérek, Joel és Ryan. Joel tizenegy éves korában szerezte első gitárját, és Ryan ugyanennyi idősen jutott az első dobkészletéhez – ekkor Joel tizenöt éves volt. Ez vezette rá a testvéreket, hogy hasonló mentalitású és ízlésű zenészeket találjanak, és együtt játszanak rock and roll-t szülővárosukban. Joelt akkor mutatták be a gitáros David Roads-nak, amikor mindketten a Hotel Warrnambool-ban dolgoztak. Vitték magukkal a gitárjukat a munkába, és a munkaidő letelte után egymásnak mutatták meg dalötleteiket, és Dave nemsokára meghívást kapott, hogy csatlakozzon az O’Keeffe fivérekhez egy összejátszásra a házukba. A kép a basszusgitáros Justin Street-tel lett teljes 2003-ban, amikor Ryan beleszaladt, ahogy egy éjszaka részegen botorkált hazafelé egy partiról. Amint az kiderült, az új társa basszusgitáron játszik, és érdekli egy összejövetel a zenekarral, amely épp Melbourne-be készült költözni. És így alakult meg az Airbourne.

Ready To Rock (2003-2006)

Az Airbourne független nyolc tételt tartalmazó EP-je, a Ready to Rock, a basszusgitáros Adam Jacobsonnal készült, és 2004-ben jelent meg. 2005 elején a banda áttelepült Melbourne-be. Még ugyanabban az évben a zenekar aláírt egy öt albumos lemezszerződést a Capitol Records-szal, támogatta a Mötley Crüe, a Motörhead és a Rolling Stones, ahogy számos nyári zenei fesztiválon is részt vettek.

Runnin’ Wild (2006-2008)

2006-ban az Airbourne az Egyesült Államokba költözött, hogy megkezdje a munkát első nemzetközi stúdió albumukon, a Runnin’ Wild-on Bob Marlette producerrel. A Runnin’ Wild 2007. június 23-án jelent meg Ausztráliában. Három kislemez jelent meg az albumról, a „Runnin Wild”, a „Too Much, Too Young, Too Fast”, egy játszható dal a Guitar Hero világkörüli turnén, és a „Diamond In The Rough”. 2007. február 19-én a Capitol Records felbontotta a lemezszerződést az Airbourne-nal, de az album mégis megjelet Ausztráliában az EMI-n keresztül. A zenekar most a Roadrunner Records-szal kötött szerződést a terjesztésre a világ többi részén. A sok külföldi reklámozás között az Airbourne-t még nem játszották egyetlen fontosabb ausztrál rádióhálózaton sem egészen 2010-ig.

Egy 2008. szeptember 3-i MetalSucks riportban Joel O’Keeffe ezt mondta az AC/DC-hez való összehasonlításról: „Bárki is vagy amikor kijössz – főleg, ha Ausztráliából – és olyan a hangzásod, mint a miénk, össze leszel hasonlítva bárkivel, aki kint van. Nem számít, hogy ki vagy, össze leszel hasonlítva valakivel. Összehasonlítva lenni a legjobb rockbandával a szakmában, akik még ma is mennek és egy másik album kiadásán dolgoznak; ennél nem létezik nagyobb dicséret.” November 28-án a londoni Astoriánál Dan Hawkins (Stone Gods/The Darkness) csatlakozott az Airbourne-höz a színpadon az AC/DC klasszikusának, a Whole Lotta Roise-nak előadásához. Hawkins Joel gitárján (fehér Gibson Explorer) játszott, míg Joel gitár nélkül énekelt.

No Guts. No Glory (2009-től napjainkig)

A ritmusgitáros David Roads erősítette a zenekart a stúdióba menet 2009 január végén, hogy új anyagon dolgozzon. A Kerrang! magazin január 17-i kiadásában Joel O’Keeffe feltárta, hogy az együttes elkezdte megírni a felvételt a Criterion Hotelben, a sörözőben, ahol első koncertjükön játszottak, otthonukban, Warrnambool városában. „ Minden felszerelésünket bekapcsoltuk, ausztrál kocsmai rock-ot írunk egy ausztrál rock-kocsmában!” – nyilatkozta Joel.

A „Born To Kill” egy új dal először az Új-Zéland-i Aucklandben található Logan Campbell Centerben hangzott fel élőben 2009. október 7-én. Az a dal volt az első új anyag, amit játszottak 2008 óta, jelezve, hogy küszöbön az új album. 2010. január 19-én egy másik új dal, a „No Way But The Hard Way”a BBC Radio 1 rock műsorában hangzott el, és mint az album első kislemeze, az iTunes-on 201. február 9-én vált elérhetővé.

Az új album, a No Guts. No Glory. 2010. március 8-án jelent meg az Egyesült Királyságban, Európában, Kanadában, Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon, és április 20-án az Egyesült Államokban.

A gitárosok Gibson Explorer-eket, Gibson SG-ket (Joel sajátja egy 2007-es antik ’61-es Ebony ( SG új kiadása)) és Marshall Amp-eket, Kerry King JCM800-kat használnak a ’Beast’ szakasz aktiválása nélkül. Néha DSL 100-at, Handwired Marshall Plexi újrakiadásokat és néhány JMP Mk. 2-t is használnak a fő hangszerelésükhöz. A basszusgitáros Justin Street az egyik karakter Paul Miles Szextippek rocksztároktól című könyvének, mely az Omnibus Kiadónál jelent meg 2010 júliusában.

Zenei hatások

Az Airbourne-re leginkább zenekarok voltak hatással, mint az AC/DC, a Judas Priest, a Thin Lizzy, az Angel City, a Rose Tattoo és a Motörhead.

Videók

  • Airbourne - Back In The Game
  • Airbourne - Live It Up
  • Airbourne - Blonde, Bad And Beautiful
  • Airbourne - Bottom Of The Well
  • Airbourne - Too Much, Too Young, Too Fast
  • Airbourne - Diamond In The Rough
  • Airbourne - Girls In Black

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Joel O'Keefe
ének
szólógitár
David Roads
gitár
vokál
Justin Street
basszusgitár
vokál
Ryan O'Keeffe
dob
ütőhangszerek