Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Széles skálájú, komplex és változatos dalok" - Exodikon: 'Chaosophilia' lemezkritika (angol verzió)Az utóbbi időben kicsit eltűntem, betudható ez annak, hogy egy csodálatos kisemberrel gyarapodott a családi „zenekar”, illetve egyéb, munkahelyi dolgok végett parkoló pályára került kicsit a publikációs tevékenységem. Azonban egyvalami nem változott ezen időszak alatt, mégpedig, hogy Magyarország továbbra is nagyhatalom az underground metal színtéren.
 
Jelen cikkekben az Exodikon zenekar legújabb lemezét szeretném a figyelmetekbe ajanlani, amely a 2021-es első nagylemez (Árnyam útján) után, idén jelent meg Chaosophilia címmel. Magyar és angol nyelvű változat is elérhető belőle, én az utóbbi mellé voksoltam (nekem valamiért az angol nyelv jobban passzol ehhez a stílushoz).
 
 
Egy vallomással kell kezdenem: amikor Balogh Péter felkeresett azzal, hogy írnék-e ismertetőt a lemezről, igencsak elgondolkodtam, hogy igent mondjak-e! Miért? Első hallgatásra nem tudtam hová rakni a lemezen hallott tételeket, pedig mostanában javarészt death metal pörög a lejátszómban. Egyszerűen nem értettem az egészet, nem tudtam valamiért befogadni. Aztán egyszer csak megtörtént az a bizonyos áttörés és kibontakozott előttem az a világ, amelyet Pósfai Feriék tárnak elénk.
 
Ahogyan az albumot felvezető instrumentális szerzemény már előre jelzi számunkra: semmi vidám hangvételű témára ne számítsunk ezen a lemezen. Valóban: nagyon mély témákat érintő dalokat tartalmaz a lemez, így érdemes rá kellő időt és értő zenehallgatást fordítani. A lemez végigkalauzol minket az emberi lélek legmélyebb bugyraiban, már-már abban a mélységben, amelynek a végén önmagaddal találkozol. Orwell disztopikus világképe és Nietzsche filozófiája által ihletett, kiválóan megírt, intelligens szövegek, kellemes black/death metallal tálalva. Széles skálájú, komplex és változatos dalok találhatóak a lemezen, remek hangszereléssel és kitűnő hangzással. Személyes kedvencem a 'The Nature Of Descent' című tétel, mely számomra egyértelműen az album cúcspontja. A srácokat ismerhetjük a Christian Epidemic illetve a Cryptic Remains zenekarokból is, úgyhogy abszolút profi zenészeket tisztelhetünk bennük. 
 
 
Nem mondom, hogy könnyen emészthető albumról van szó, de ha teheted, ne munka, vezetés vagy főzés közben hallgasd! Erre a zenére időt kell szakítanod, le kell ülnöd hozzá és figyelned kell minden egyes hangjára, szövegére! Hidd el, megéri rá időt szánni, hatalmas utazásban lesz részed. Amilyen nehezen adta meg magát számomra a Chaosophilia lemez (vagy inkább én neki), olyan jó szívvel ajánlom a figyelmedbe az Exodikon ezen remekművét!
 
Az album dallistája (angol verzió):
 
01. Intro
02. The Awakening Depth - The Psychics Of The Manipulated
03. Life Weight Loss - The Aesthetics Of Contempt
04. The Nature Of Descent
05. The Lord Of Wounds – The Incubation Of Pain
06. Uninverse - The Logic Of Zeitgeist
07. Collapse - The Semantics Of Liberty
08. Imago dei – The Syntax Of Deity
09. Untermensch - The Psychics Of Deceivers
 
A teljes album angol nyelvű verziója itt meghallgatható.
 
Énekfelvétel: Nóniusz Gábor - Noniusz Productions
Keverés és mastering: Chernobyl Studios
A lemezborító Száraz Bence munkája.
 
 
A zenekar tagjai:
 
Borhidi Gábor Dávid - gitár, ének
Pósfai Ferenc - gitár
Pósfai József - basszusgitár, ének
Hekele Attila István - dob
 
Elérhetőségek: Honlap, Facebook, Instagram, Streaming
 
 
Bakos Zoli