Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Stratovarius és a Sonata Arctica párosítása 2023-ban is működik (koncertbeszámoló) - 2023.11.01., Barba NegraStratovarius, Sonata Arctica, Induction – 2023. november 1., Barba Negra
 
November 1. nemcsak a mindenszentek napjai miatt lehetett ünnep a power metalt kedvelők számára, hanem azért is, mert a műfaj két finn nagyágyúja, a Sonata Arctica és a Stratovarius közös turnéja éppen ezen az estén ért Budapestre, a Barba Negrába.
 
Vendégzenekarként a cseh Induction bizonyíthatott, akik minden bizonnyal rendszeresen hallgatták a két főbanda zenéjét, de emellett a szimfonikus- és a progresszív metal sem állhat tőlük távol. A banda szűk egy éve adta ki Born From Fire című albumát, amelynek 12 dalából nagyjából a fele fért bele a rendelkezésükre álló időbe, a produkciót pedig egy dobszóló is színesítette. Abszolút ígéretesnek tűnt a csapat, ráadásul ha valahol van esélyük új rajongókat szerezni, az éppen egy ilyen turné lehet.
 
 
A Sonata Arctica az elmúlt években az akusztikus vonalat részesítette előnyben, most viszont ismét egy ízig-vérig metal setlisttel és egy igazi best of programmal járják Európát. A műsor sokszínűségét jól jelzi, hogy egészen az 1999-es Ecliptica albumig visszanyúltak, ugyanakkor a jövőre várható új album első dala, a First In Line is elhangzott.
 
Tony Kakko ugyan megjelenésével messziről egy lazán öltözött Gandalfra emlékeztetett, ezt leszámítva azonban régen látott és hallott jó formában van és gond nélkül hozza az énektémákat a zenekar különböző korszakaiból összeválogatott dalokban.
 
Tony Kakko
 
Ami a többieket illeti, a banda sajátos felállásban játszik, mivel Elias Viljanen gitáros és Pasi Kauppinen basszusgitáros mellett Henrik Klingenberg is figyelemreméltó jelenség, mivel többnyire keytar-on játszik, ami gitárhoz hasonlóan lóg a nyakában, csak pengetés helyett billentyűket nyom rajta. Természetesen Tommy Portimo is említést érdemel, elvégre a dobos kezdettől fogva a biztos alapot jelenti a csapatban, és közel 30 év elteltével is ugyanolyan pontos és hangulatos a játéka.
 
A Sonata Arctica 12 olyan dalt szedett össze, amibe nem lehetett belekötni: a First In Line-on kívül csupa olyan nóta szerepel a jelenlegi setlistben, amelyet már több százszor játszottak a finnek az évek során, a The Cage és a Don’t Say A Word pedig méltóképpen tette fel a koronát a nagyjából másfél órás koncertre.
 
 
Ha van zenekar a színtéren, amelynek kijár a legendás jelző, akkor az egyértelműen a Stratovarius, a banda ugyanis immár 38 éve emeli magasba a power metal zászlóját, és számos emlékezetes dal és album fűződik a nevükhöz. Persze az is tény, hogy a kezdeti időszak meghatározó tagja, Timo Tolkki már jó ideje nincs itt – igaz, manapság éppen az akkori felállás másik két zenészével, Tuomo Lassila-val és Antti Ikonen-nel muzsikál – a Strato pedig nagyvonalúan át is ugorja ezt a korszakot és olyan dalokat játszanak, amelyek az aktuális – és nem mellesleg már több mint tíz éve változatlan – csapathoz köthetők, igaz, az azért talán kicsit meglepő volt, hogy a tavaly megjelent Survive lemezről négy nótát is elővettek, ami azt jelenti, hogy a setlistjük egyharmadát a legutóbbi album tette ki.
 
A bandában egyébként elég nagy a szórás az életkorokat tekintve: Rolf Pilve dobos például még csak 36 éves, ezzel szemben Jens Johansson november 2-án töltötte be a 60-at, a köszöntésére pedig már a budapesti koncerten sor került az Unbreakable-be belefűzve. A küzdőtéren is nagyjából hasonló volt a helyzet és minden korosztály képviseltette magát a legkisebbektől kezdve egészen az örökifjúkig, ebből kiindulva pedig nagyon úgy tűnik, hogy a Stratovarius-nak nincs oka az aggodalomra, mivel már a jövő rajongótáborát is maguk mellett tudhatják.
 
 
A Stratovarius tagjai láthatóan élvezik a közös zenélést: az összhang adott, a megszólalással szintén nincs probléma, emellett pedig megvannak azok az apró mozdulatok, gesztusok és egymásra mosolygások is, amiket nem lehet megjátszani. A koncertprogram összeállítását persze lehet vitatni – részemről némelyik új dal helyett jöhetett volna inkább a Forever Free vagy a Destiny – de összességében ezen a téren sem lehetett okunk panaszra.
 
 
Ha minden igaz, a Stratovarius és a Sonata Arctica ezt megelőzően 23 évvel ezelőtt turnéztak együtt utoljára, azóta pedig konkrétan felnőtt egy új generáció, akik annak idején még ott sem lehettek a közös koncerteken. A két zenekar párosítása mindenesetre 2023-ban is működik, és bízunk benne, hogy az újabb hasonló megmozdulásukra nem kell ismét évtizedeket várnunk.
 
A Stratovarius koncertjén elhangzott dalok:
 
01. Survive
02. Eagleheart
03. Speed Of Light
04. Paradise
05. Broken
06. Winter Skies
07. World On Fire
08. Father Time
09. Frozen In Time
10. Black Diamond
 
Ráadás:
 
11. Unbreakable
12. Hunting High And Low
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotók: Barba Negra, további képekért klikk ide!