Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Jolly Jackers olyan szinten együtt van zeneileg, mint a jobb jazzegyüttesek: 'Welcome to the Grind' lemezkritikaJolly Jackers: 'Welcome to the Grind' 2024.  (Tom-Tom Records)
 
Nem mintha unnám a Firkint vagy Paddyékat, sőt. Közhelyes igazság azonban, hogy a változatosság gyönyörködtet, ami a kelta punk szcénában is érvényes. És persze a mindenkori vérfrissítésnek sem kizárólag Drakula örül.
 
A 10 évvel ezelőtt elstartolt banda, a Jolly Jackers annyiban hasonlít a Quimbyre, hogy szintén Dunaújvárosból nőtt ki. A közelmúltban egy rövid és velős, majd egy hosszú, őszinte és szimpatikus interjút adtak nekünk (a podcasthez klikk ide), amelyekből közelebbről megismerhetjük őket. Most már mi is tudjuk, hogy élénk tempót diktálnak önmaguknak koncertezés és lemezkészítés terén olyannyira, hogy a zenekar aktuális tagjai alig győznek lépést tartani vele. Mert abban a bandában, ahol három csaj van egymás közvetlen közelségében, meglehet, hogy nem mindig csendes az óceán, de nem kizárt, hogy ezt csakis én gondolom így. Ami bizonyos: a viszonylagosan sűrű tagcserék nem feltétlenül tesznek jót a stabilitásnak. De hát a mindenkori helyzet, a mindenkori próbatétel azért van, hogy legyen mit jól kezelni.
 
Nemrég például az történt a csapatban, hogy kivált az énekesnőjük. Mikor lépjen le, ha nem az új album készítése előtt. Ez kérem, válsághelyzet a javából! Amint a mellékelt ábra mutatja, megoldották – egyszerűen és nagyszerűen! Semmi faxni, maradtak házon belül. Rea (alias Boncz Andrea), a fuvolista lány lépett elő, vagyis az ének-mikrofon mögé, és már ment is a dolog!
 
Szóval, nagyjából ilyen körülmények között született a Welcome to the Grind, a Jolly Jackers ötödik albuma, mintegy az „elmúlt tíz év” aktivitását visszaigazolandó. Az az éveiknek megfelelő számú nótát tartalmaz, és ennél a pontnál meg is ragadhatunk egy pillanatra. Mármint ezeknél a nótáknál, úgy általában. Sutba dobták ugyanis (úgy általában) a műfaj jellemzőjének számító whiskeyszagú kalózromantikát. Az új dalok sokkal inkább az élet vívódásairól szólnak, a személyes belsőkről is. Érdekes lehet és lesz megtapasztalni, hogyan fogadja mindezt a közönség, főleg a külföldi fellépéseken, fesztiválokon. A magam részéről akceptálom az elmozdulás bátorságát, díjazom az újszerűen merész elképzeléseket.
 
 
A dallamvilág persze nem változott túlságosan, v.ö. például a költői címmel bíró Blood Sweat and Beer albumukkal. Kelta is maradt tehát az újdonság, és punk is, de a hangsúly most az utóbbi felé tolódott el. Kivált Rea végett, aki ugye nem az első számú énekesnő volt a csapatban, nem is olyan rég. Mégis remek választás volt a személye a frontra, hiszen erőssége az érzelmi kifejezés, viszont - érthető módon - a hangszerét sem használhatja annyit, mint eddig, bár a stúdióban az megoldható volt. Az előzményekről már sokat beszéltem, a lemezanyagról nem igazán, pedig az igazán jól kezdődik!
 
Mégpedig a címadó, Welcome to the Grind számmal, amelyben nagyon benne van, hogy jó kis közönség-énekeltető nótává növi ki magát, semmi idő alatt. Mert nyilván a publikum szimpátiájának elnyerése prioritás ebben az össznépi játékban, de megette a fene, ha zenészek nem érzik jól magukat a forgatagában. Na, erre kell a sok, ínyenceknek való fűszer, amiket ebbe a muzsikába belekevertek. Mint amilyen a pár másodperces hegedű-fuvola ikerszóló az ostor-pattogású I'm Not Drunk című nótában. Annak valóságtartalmáról és a máshol elszórt, remekbe szabott mini gitárszólókról nem is beszélve.
 
Kiemelve továbbá egyes dalokat, mint amilyen az ír-slágeres dallamvezetésű, klipes Horizon, vagy a húzós Paper Plane. Nem elfeledve, hogy a banda olyan szinten együtt van zeneileg, mint a jobb jazzegyüttesek.
 
 
A fenti tényezők összessége pedig azt eredményezte, hogy a Jolly Jackers immár végérvényesen elfoglalhatta méltó helyét a hazai kelta punk-együttesek virtuális versenyének dobogóján.
 
A 'Welcome to the Grind' album dallistája:
 
01. Welcome to the Grind
02. Feed the Cat
03. I'm not drunk
04. Dance in the Madness
05. Horizon
06. Absolution
07. Nightmare Disorder
08. Paper Plane
09. Reflection
10. I Failed You
 
A teljes album itt meghallgatható:
 
 
A Jolly Jackers 2024-es koncertjei:
 
04.27. Skotsko v Úněticích Festival (CZ)   
04.30. Irish Rock in den Mai Arnsberg (DE)
05.03. Birdge, + Don Gatto - Győr
05.04. Dürer kert, Budapest 
06.22. Kaltendorf Irish Fest (A)
06.29. Sopron Kelta Feszt.
07.07. Fete'd Europe - Amilly (FR)
07.20. Grauba Rock Festival - Neuler (DE)
08.02. Festival Maritim - Bremen (DE)   
08.03. Festival Maritim - Bremen (DE)   
08.04. Festival Maritim - Bremen (DE)      
09.07. Gravel Pit Festival - Schüpfen (CH)   
 
A zenekar tagjai:
 
Rea - ének, furulya, fuvola
Enéh - basszusgitár
Ilka - hegedű
Simi - dob
Márk - gitár
 
Elérhetőségek: Facebook, Instagram, YouTube, Bandcamp
 
Olasz