Bejelentkezés

x
Search & Filters

Fizikai hanghordozók bűvöletében – interjú Tomsó Ágnessel és Megyesi Zsolttal, a Metommusic.hu üzemeltetőivelA mai fiataloknak igen nehéz elmagyarázni, hogy egy új album megjelenésekor milyen ádáz harcok is mentek a lemezboltok előtt, illetve ezek polcai között pár évtizeddel ezelőtt az adott hanghordozó mielőbbi beszerzése érdekében. Viszont napjainkban sokszor hallhatjuk azt is, hogy a fizikai formátumok ideje mostanra már lejárt és hogy ezek már egyáltalán nem tűnnek vonzónak a zenehallgatók számára. Szerencsére ezzel a kijelentéssel nem mindenki ért egyet – Tomsó Ágnes és Megyesi Zsolt, a Metommusic két oszlopos tagja legalábbis biztosan nem. Az alábbi rendkívül tartalmas beszélgetést velük folytattuk.
 
Rockbook: Pontosan mikor, milyen célkitűzésekkel és hány fővel indítottátok el a vállalkozásotokat?
 
Ági: 2018-ban egy kellemes őszi estén a Kobuci kertben üldögéltünk, amikor megszületett a végleges elhatározás, hogy elindítjuk kis családi kereskedelmi vállalkozásunkat. Legfőbb célkitűzésünk volt, hogy olyan termékkörrel foglalkozzunk, ami mindkettőnkhöz közel áll. Zenerajongóként és gyűjtőként ötletelésünk hamar a zene, pontosabban a zenei hanghordozók forgalmazásának irányába fordult, így úgy gondoltuk, hogy ehhez egy zenei webshop felépítése lenne a legkézenfekvőbb megoldás. 
 
Rockbook: Meséljetek a kezdeti időkről, kérlek!
 
Ági: Az első hetek lázas tervezgetéssel, rengeteg hivatalos ügyintézéssel, eszközbeszerzésekkel, szerződéskötésekkel teltek, ami nem túl rock and roll, úgyhogy alig vártuk, hogy túl legyünk a kötelező formaságokon és végre megérkezzen az első lemezszállítmány. A közösségi oldalakon és a Vaterán hirdettük meg a lemezeket. Ezáltal hamarosan sok lelkes zenerajongóval és gyűjtővel kerültünk kapcsolatba, akiknek ezúton is köszönjük, hogy azóta is visszatérő vásárlóink. 2020-ban elindítottuk a Metommusic saját Facebook és Instagram oldalát, 2020. november 1-jén pedig elstartolt webáruházunk, a metommusic.hu. Addigra elkészült a logónk is, a „Metommókus”, egyesek szerint „vérmókus”. Jól bevált szlogenünk pedig a „CD, VINYL C.C. Catch-től a Slayer-ig” lett, mivel tudjuk, hogy még a legkeményebb rockernek is van „sötét oldala”. A viccet félretéve: nyitottak vagyunk minden stílusra.
 
Rockbook: Milyen körülmények között dolgoztatok? A jelenlegi helyzettel összehasonlítva mennyi minden változott meg Nálatok az indulás óta? 
 
Ági: Home office-ban kezdtünk metomozni a szabadidőnkben. A körülmények kifogástalanok, hiszen mi is lehetne jobb, mint otthon jó sok vadonatúj lemezzel körülvéve dolgozni… és mindig szól a zene. Ebből a szempontból azóta nem sok a változás. Ami változott a kezdetek óta az az, hogy egyre több polc kell a lemezek tárolására, kezdünk helyszűkében lenni. Szükségessé vált továbbá informatikai rendszerünk fejlesztése is, mivel a folyamatok automatizálása nélkül nem tudnánk ketten bonyolítani a forgalmat. Ezt igyekszünk úgy fejleszteni, hogy a vásárlókkal kialakult személyes kapcsolatok ne lássák kárát.
 
Tomsó Ágnes és Megyesi Zsolt
 
Rockbook: Az olvasókat leginkább a rock/metal zenei termékek érdeklik, de Ti minden stílusból szereztek be lemezeket a vásárlók számára.
 
Zsolt: Hozzánk is a rock/metal stílus áll a legközebb punkkal felturbózva, így főleg a keményebb vonal jellemzi a webshop arculatát és kínálatát. Punkból a felhozatalt mostanában bővítjük. Ettől függetlenül nyitottak vagyunk minden stílusra, de a populárisabb, klasszikus vagy jazz lemezeket inkább egyedi megkeresések alapján szerezzük be.
 
Rockbook: Melyek a legfelkapottabb zenei stílusok és előadók jelenleg? Rock/metal vonalon kik a legnépszerűbb együttesek?
 
Zsolt: Akiket nálunk a legtöbbet keresnek, azok a „klasszikus nagy bandák” lemezei, mint pl. Metallica, Iron Maiden, Accept, Anthrax, Motörhead, Nightwish, Helloween stb., de például a Depeche Mode, a Modern Talking és a Pet Shop Boys lemezek is nagyon kelendők.
 
Rockbook: Sokan hangoztatják több helyen, hogy a fizikai formátumok ideje lassan lejár, illetve, hogy már le is járt. Ti mit gondoltok erről személy szerint? Melyek a jelenleg legnépszerűbb fizikai formátumok?
 
Ági: Mi pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. A zenei streaming szolgáltatások nagyon praktikusak, de úgy látjuk, hogy a zenerajongóknak továbbra is hatalmas örömet okoz kezükben tartani kedvenc bandájuk anyagát akár vinyl-en, akár CD-n vagy más hanghordozón. Nálunk a vásárlási adatok alapján a fizikai hanghordozók között a népszerűségi sorrend: vinyl, CD, majd pedig fej fej mellett a zenei Blu-ray és DVD lemezek, utána meg a magnókazetták.  Sokan a klasszikus fekete bakelitek hívei, de egyre többen választják a különböző színes, splatter, marbled, bi-color, vagy picture stb. verziókat is. A picture lemezek eléggé megosztják a gyűjtőket, de sokan szeretik. CD-k közül a digipak kiadványok a legkeresettebbek, azokon általában vannak bónusz dalok is, de sokaknak inkább a műanyag tokos cd kell, mert azok rendezettebb hatásúak a gyűjteményben és sokszor olcsóbbak. Népszerűek még a különleges boxok, gyűjtői kiadások, 3D, O-Card és egyéb extra külsőségekkel bíró lemezek. Ezek közül egyik személyes kedvencünk egy német csapat világoskék plüss tokba csomagolt albuma. smiley
 
Rockbook: Sok zenekar kuriózum gyanánt kazettán is megjelenteti az aktuális anyagát. Mit gondoltok erről a fizikai formátumról?
 
Zsolt: A magnókazetták ismét egyre népszerűbbek, annak ellenére, hogy az áruk általában a CD-k áránál magasabb. De aki régen is gyűjtötte őket, annak a lehetőség újra adott. Gyűjtőként hozzánk is közel állnak a kazetták, és nagy öröm számunkra, hogy ezáltal sok új album anyaga elérhető ebben a „retró” hangulatot idéző formátumban is. Egy jó deck egy jó equalizerrel csodákra képes smiley
 
 
Rockbook: Sokszor adnak ki az együttesek limitált kiadásokat, speciális boxokat limitált példányszámban. Mennyire kelendőek ezek a produktumok?
 
Zsolt: Nagyon! Limitált lemezt birtokolni különleges érzés, így ezek a kiadások nagyon keresettek. Arra törekszünk, hogy ezekből minél több példány legyen elérhető a metommusic.hu-n azok számára is, akik esetleg lemaradtak az előrendelésről. Persze mindig akadnak olyan kiadványok, amikből „soha nem elég”. A különleges kis példányszámú vagy relikviákat tartalmazó darabokra hamar lecsapnak a rajongók.
 
Rockbook: A japán kiadások szépsége és egyben hátulütője is egyben, hogy sok esetben olyan exkluzív bónusz számokat/anyagokat is tartalmaznak, melyek az európai kiadásokon nem fellelhetőek. Szokták a vásárlók keresni ezeket a speciális japán kiadványokat?
 
Ági: Igen, abszolút keresettek, mivel az exkluzív tartalmukon kívül kiemelhetjük kiváló hangminőségüket, ami az igazán vájt fülű rajongók számára nagy vonzerőt jelent.
 
Rockbook: Sok zenekar bizonyos idő után újrakiadásokat is megjelentet a korábbi, mára már teljességgel beszerezhetetlen anyagaiból. Népszerűek ezek az újrakiadások a vásárlók körében? Mely együttesek újrakiadásai a legkelendőbbek?
 
Zsolt: Az újrakiadásokat mindig nagyon várják vásárlóink. Különösen, ha egy ikonikus banda korai olyan lemezéről van szó, ami régóta hiánycikk, vagy a régebbi kiadást csak horror áron lehet beszerezni a használt piacon. Hiánypótló szerepet töltenek be a gyűjtők polcain. Amikor a kedvenc banda diszkográfiája még nem teljes, akkor az újrakiadás mintegy mentőövként funkcionál, hogy ne használtan, bizonytalan minőségben kelljen az albumokat beszerezni. Sokszor jubileumokhoz kötődnek a megjelenéseik. Nálunk a legkelendőbbek a Slayer, King Diamond, Mercyful Fate, Soilwork, Cannibal Corpse, Death, Fates Warning, Motörhead stb. Most éppen a Dismember és a Hypocrisy újrakiadásai pörögnek.
 
Rockbook: A termékeiteket honnan, mely országokból szoktátok beszerezni? Milyen a partnereitekkel a kapcsolat?
 
Zsolt: A lemezeket EU-s és hazai forrásokból szerezzük be. A kiadóknál és a nagykereknél jellemzően hozzánk hasonlóan zeneszerető kollégákkal vagyunk kapcsolatban, ezért könnyen megtaláljuk velük a közös hangot. Partnereinkkel közösen azon dolgozunk, hogy minél nagyobb választékból minél gyorsabban és zökkenőmentesebben tudjuk szállítani a vásárlóink által megrendelt lemezeket. 
 
 
Rockbook: Kialakult-e már esetleg egy olyan törzsvásárlói réteg, aki rendszeresen Tőletek szerzi be az aktuális megjelenéseket?
 
Zsolt: Igen. Törzsvásárló és VIP vevőink száma dinamikusan növekszik a mindenki számára elérhető kedvezményprogramunk alapján. Nagy örömünkre szolgál, hogy a törzsvásárlói program és az egyéb kedvezmények (a webshopban elérhető kupon, ingyenes szállítás, akciók) jól működnek, és ezeket egyre több vevőnk veszi igénybe. 
 
Jelenleg a 2023.11.03-ig tartó Halloween akciónkban több száz készleten lévő akciós lemez közül lehet csemegézni. Katt ide!
 
Rockbook: Hogy látjátok a vállalkozás jövőjét? Mik a terveitek a jövőre nézve?
 
Ági: A jövő mindig mozgásban van. Bízunk benne, hogy a fizikai hanghordozók népszerűsége továbbra is töretlen marad, akár a mi lelkesedésünk. Egyre nagyobb az igény a minőségi időtöltésre és feltöltődésre, amire a minőségi zenehallgatás egy kiváló megoldás.  Az szintén okot ad a bizakodásunkra, hogy a nagy legendák is kiváló anyagokat jelentetnek meg az utóbbi időkben, valamint a fiatalabb és a feltörekvő bandák is ütős albumokkal bombázzák a közönséget. Tele vagyunk ötletekkel és folytatjuk az online értékesítést. A nagy tervünk egy fizikai bolt a fizikai hanghordozók számára.
 
Rockbook: Mindehhez természetesen mi is sok sikert kívánunk, és nagyon szépen köszönjük a tartalmas beszélgetést!
 
Elérhetőségek: Webshop, Facebook, Instagram
 
 
Gál Endre