Bejelentkezés

x
Search & Filters

A finnek metal cirkusza telitalálatnak bizonyult: Battle Beast, Saint Deamon, Induction koncertbeszámoló - 2024.02.18., Barba NegraBattle Beast, Saint Deamon, Induction - 2024.02.18., Barba Negra
 
A Barba Negrában könnyen tetten érhető, ha nagy az érdeklődés egy koncert iránt, például abból, hogy a buli átkerül a Blue-ról a Red Stage-be. Ez történt a Battle Beast ’Circus Of Doom’ turnéjának hazai állomásán is, ahol már a két vendégzenekar is szép számú közönség előtt léphetett színpadra a Concerto-nak köszönhetően.
 
Az Induction alig néhány hónapja, 2023. november 1-jén lépett legutóbb a Barba Negra Red Stage deszkáira, ez a gyors „ismétlés” pedig még egy hazai zenekarnak is becsületére válna. Ebből is látszik, hogy a cseh banda nem tétlenkedik és kifejezetten ügyesen intézi a dolgait, hiszen a Stratovarius és a Sonata Arctica közös turnéja után most a Battle Beast-tel is mehetnek egy kört Európában, ez pedig már minden bizonnyal elég ahhoz, hogy új hallgatókat szerezzenek maguknak és hamarosan akár önállóan is bizonyíthassanak. Mindenesetre, ha nem is mindig láthatjuk őket négyhavonta, az biztos, hogy még hallunk róluk a közeljövőben.
 
Induction
 
A Saint Deamon 2006-ban alakult és azóta mindössze egy tagcsere történt náluk: 2020-ban Alfred Fridhagen érkezett a dobok mögé, így a tavaly megjelent League Of The Serpent albumon már az ő játéka hallható. Akár lemezbemutató is lehetett volna ez a turné a banda részéről, némi meglepetésre azonban mindössze egy dal, a The Final Fight hangzott el erről az albumról, egyébként inkább a korábbi lemezekről válogattak. Klasszikus power metalról van szó, amit egy kommentelő a HammerFall és a Running Wild ötvözeteként jellemzett, és nem járt túl messze az igazságtól ezzel a leírással. Az kétségtelen, hogy Jan Thore Grefstad igen jó hang – a pesti koncerten is sokan felkapták a fejüket a teljesítményére – és frontemberként is megállja a helyét, úgyhogy erre mindenképpen lehet építeni, a zenei alapok pedig kellően fülbemászók ahhoz, hogy ne csak arra a 40-50 percre maradjanak meg az ember fejében.
 
Saint Deamon
 
A felvezetéssel tehát nem volt probléma, azt pedig sejteni lehetett, hogy a Battle Beast még erre is rátesz majd egy lapáttal. Aki nem ragaszkodott a meglepetésekhez és nem zavarta, ha előre megtudja, mi vár rá, a zenekar Twitch-csatornáján is hangolódhatott a bulira, ugyanis a turné több korábbi koncertjét élőben közvetítették, és így tettek a budapesti koncerttel is, úgyhogy aki lemaradt vagy ismételne, itt megteheti.
 
Ha van különleges frontember a power metal színtéren, akkor az egyértelműen Noora Louhimo. Az énekesnő 2012-ben vette át a szintén kiváló hangi adottságokkal rendelkező Nitte Valo helyét, az évek során pedig a zenekar emblematikus tagjává vált, aki igazi harcos amazonként, vagy éppen északi istennőként áll a banda élén, és már el sem lehetne nélküle képzelni a Battle Beast-et. Noora ezúttal szarvakkal „felfegyverkezve” lépett színpadra és rögtön bele is csaptak a legutóbbi album és egyben a turné címadó dalába, a Circus Of Doom-ba.
 
Noora Louhimo
 
Személy szerint kicsit sajnáltam a korábbi albumok teljes mellőzését, főleg a 2013-as Battle Beast és a 2015-ös Unholy Savior lemezét, mivel ezekkel ismertem és kedveltem meg a zenekart, de egy ideje már csak a Bringer Of Pain és a No More Hollywood Endings dalai kerülnek be a setlistbe az új nóták mellett, és ez a tendencia mostanra sem változott. Csalódásra persze azért nem volt ok, hiszen így is elég erős volt ez a 17 számból álló program, amit ráadásul még olyan különleges pillanatokkal is megfűszereztek, mint amikor a basszusgitáros, Eero Sipilä énekelte az Aladdinból ismert A Whole New World-öt németül, és a KISS slágere, az I Was Made For Lovin’ You egy részlete is elhangzott. A keytaron játszó Janne Björkrod emellett mixerként is bemutatkozott, ugyanis gin-tonikokat kevert, amiket aztán szétosztott a szerencsés és szomjas rajongók között. Persze ez a kis gag és a tagok egymás közti poénkodása – bármilyen spontánnak is tűnik – nyilván fix showelem, de így is feldobja a koncertet és jelzi, hogy a zenekar azért nem mindig veszi véresen komolyan magát.
 
Janne Björkrod
 
Nem érdemtelenül került át a nagyobb színpadra a Battle Beast koncertje, a zenekar pedig meg is hálálta ezt a bizalmat. A finnek metal cirkusza telitalálatnak bizonyult és kíváncsian várjuk, hogy legközelebb mivel rukkolnak majd elő.
 
A Battle Beast koncertjén elhangzott dalok:
 
01. Circus Of Doom
02. Straight To The Heart
03. Familiar Hell
04. Armageddon
05. Place That We Call Home
06. No More Hollywood Endings
07. Eye Of The Storm
08. A Whole New World (Alan Menken feldolgozás)
09. Where Angels Fear To Fly
10. Bastard Son Of Odin
11. I Was Made For Lovin’ You (KISS feldolgozás)
12. Russian Roulette
13. Wings Of Light
14. Eden
 
Ráadás:
 
15. Master Of Illusion
16. King For A Day
17. Beyond The Burning Skies
 
Fotók: Barba Negra, további képekért klikk ide