Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az ír kocsmazene és a punk felszabadító ereje: Jolly Jackers, Dirty Slippers koncertbeszámoló - Dürer Kert, 2024.05.04.Jolly Jackers, Dirty Slippers - Dürer Kert, 2024.05.04.
 
A Jolly Jackers alighanem a legtermékenyebb magyar zenekarok közé tartozik, hiszen az április 26-án megjelent Welcome to the Grind már az ötödik nagylemezük mindössze 11 év alatt. Egy új album érkezéséhez koncert is dukál, amelyre május 4-én került sor a Dürer Kertben.
 
Vendégként a Dirty Slippers lépett színpadra, akik idén ünneplik fennállásuk 15. évfordulóját. A zenekarral kapcsolatos első emlékem szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtti, amikor is a The Last Vegas társaságában játszottak a Fészek Klubban. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán: a banda túl van több sikeres Európa-turnén, amerikai rádiós premieren és nemzetközi együttműködésen, idén pedig ismét bejárják hazánkat. A magyar nyelvű dalok mellett egy ideje angol szövegű nóták is készülnek: az On Top Of The World-öt néhány héttel ezelőtt mutatták be. Fülbemászó dallamokban és lendületben nincs hiány, ezt ezúttal is bizonyították, ahogy azt is, hogy a műfaji különbségek ellenére jó párost alkotnak a Jolly Jackers-szel.
 
 
És akkor térjünk is rá az este főszereplőire, akiknél igencsak zajlott az élet a közelmúltban és 2023 végén néhány napig úgy tűnt, hogy akár véget is érhet a banda története, de szerencsére ez mégsem következett be: a zenekar azóta ötös felállásban játszik, mivel Rea a fuvolázás mellett az éneklést is magára vállalta. Nagyjából ilyen előzmények után született tehát meg a Welcome to the Grind lemez, ami a tagok elmondása szerint is más lett, mint a korábbiak (a zenekarral friss Rockbook podcast itt meghallgaható), és bár sokaktól hallottuk már ezt, ők valóban nem a levegőbe beszéltek, és a koncerttel kapcsolatban sem ok nélkül használták a lemezbemutató jelzőt, ugyanis tényleg eljátszották az összes dalt róla.
 
 
Kezdésként egy már-már klasszikusnak mondható Jolly Jackers nóta, a Call the Captain hangzott el, amitől azonnal egy kalózhajón érezhettük magunkat, az új lemez címadó dala viszont ehhez képest sokkal súlyosabbnak hatott és inkább a punkos vonal került benne előtérbe. Ezután is többé-kevésbé maradt az a tendencia, hogy egy régebbi szerzeményt egy új követett, az összkép azonban mégis kifejezetten egységes volt, és szemmel láthatóan az sem okozott problémát, hogy hat helyett már csak öttagú a zenekar, ami annak is köszönhető, hogy szinte mindenki vokálozik, így mindig akadt valaki, aki besegítsen az énekben, és persze a közönségre is lehetett számítani ezen a téren. A hangosítás ugyancsak dicséretet érdemel, már csak azért is, mert a Jolly Jackers esetében nemcsak a gitár-basszusgitár-dob hármasról beszélünk, hanem fuvola és hegedű is színesíti a dalokat, mégis minden megfelelően szólt és az ének sem szorult háttérbe.
 
 
Nem egyszerű egy-egy momentumot vagy dalt kiemelni, de a Feed The Cat mindenképpen ezek közé tartozna, ráadásul a klipje is zseniális a munkás hétköznapok és persze a macskák bemutatásával. Hasonlóan nagyszerű az új album talán leginkább „íres” dallamvilágú tétele, az I’m Not Drunk is, ami valószínűleg tartósan felkerül a setlistre, de ugyanezt el tudom képzelni az érzelmesebb húrokat pengető I Failed You-ról és Nightmare Disorder-ről, valamint a Horizon-ről is, ami jól jelzi, hogy ismét egy ideális koncertnótákkal teli anyag született.
 
 
A Jolly Jackers hangulatteremtésből ismét jelesre vizsgázott, a küzdőtéren jelenlévők pedig a családias közeg ellenére is olyan intenzitással mozogtak, ugráltak, énekeltek és rázták a fejüket, amiről egy sokkal nagyobb helyszín közönsége is példát vehetett volna. Kihívásokkal teli időszak áll a banda mögött, de mindannyian csak örülhetünk annak, hogy végül a folytatás mellett döntöttek és összerakták az új albumot, mert ahogy élőben is meggyőződhettünk róla, ez az ötös nagyon egyben van, az énekbe sem lehet belekötni és nagyon úgy tűnik, hogy nincs is szükség a teljes képhez senki másra.
 
 
 
Ezen az estén hatványozott érvényesült az ír kocsmazene és a punk felszabadító ereje a színpad mindkét „oldalán”, ennél több pedig talán nem is kell egy jó koncerthez, hacsak azt az üveg whiskeyt nem számítjuk, amit a zenekar rendszeresen szétoszt a bulikon mindenki legnagyobb örömére. A Welcome to the Grind album remekül sikerült (a lemezkritika itt olvasható) és élőben is betalált, és talán azt az újabb áttörést és szintlépést is meghozza, amit a Jolly Jackers már régóta igazán megérdemelne.
 
A koncerten elhangzott dalok:
 
01. Call The Captain
02. Welcome To The Grind
03. Born Again
04. Feed The Cat
05. House
06. I'm Not Drunk
07. Drive
08. Reflection
09. Paper Plane
10. Pirate Punk
11. Horizon
12. Absolution
13. Lies
14. Dance In The Madness
15. bartender
16. Chameleon
17. Alone
18. I Failed You
19. Nightmare Disorder
20. Devil
21. Underdog
22. Sobriety
23. Whiskey
 
 
A Jolly Jackers további 2024-es koncertjei:
 
04.27. Skotsko v Úněticích Festival (CZ)   
04.30. Irish Rock in den Mai Arnsberg (DE)
05.03. Birdge, + Don Gatto - Győr
05.04. Dürer kert, Budapest 
06.22. Kaltendorf Irish Fest (A)
06.29. Sopron Kelta Feszt.
07.07. Fete'd Europe - Amilly (FR)
07.20. Grauba Rock Festival - Neuler (DE)
08.02. Festival Maritim - Bremen (DE)   
08.03. Festival Maritim - Bremen (DE)   
08.04. Festival Maritim - Bremen (DE)      
09.07. Gravel Pit Festival - Schüpfen (CH)   
 
Elérhetőségek: FacebookInstagramYouTubeBandcamp
 
Fotók: Györgyei Kornél - Kornel Images