Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az élő zene szolgálatában – interjú Versegi Ádámmal, a kecskeméti Ápoló Klub ügyvezető-tulajdonosávalKecskeméti lakosként nem kis lelkesedéssel üdvözöltük a hírt 2019-ben, hogy új élő zenés szórakozóhely épül a városban. Nagyon vártuk már egy ütős klub létrejöttét, aminek az indulása sajnos nem volt zökkenőmentes a pandémia berobbanása miatt. Versegi Ádám ügyvezető-tulajdonost és társait, Gál Máté programszervező-hangtechnikus-tulajdonost, Dr. Homoki Balázs tulajdonost, aki a klub marketinges ügyeit is intézi egyben, Bukovinszki Péter üzletvezetőt és Gál Bence fénytechnikus-tulajdonost viszont nem abból a fából faragták, akik könnyen feladják a harcot. Így jött létre a rendkívül színvonalas Ápoló Klub, mely azóta is számtalan remek koncertnek és rendezvénynek ad folyamatosan helyet. Alábbi interjúnkat Versegi Ádám ügyvezető-tulajdonossal készítettük.
 
Rockbook: Szia Ádám! Először is köszönjük nektek, hogy elvállaltátok ezt az interjút! Egy személyes dologgal kell kezdenem: kecskeméti lakosként volt lehetőségem megtapasztalni a helyi klubélet viszontagságait az elmúlt évtizedek során – klubok jöttek és mentek, de igazság szerint sosem volt olyan hely a városban, ami méltóképp kiszolgálta volna a zenére éhes fülek igényeit. A fentiek szerepet játszottak a klub elindításában? Mesélj egy picit a kezdetekről!
 
Versegi Ádám: Sziasztok! Mi is köszönjük szépen a lehetőséget! smiley Az ötlet a Teka (Kecskemét egykori legendás szórakozóhelye, mely hosszú éveken keresztül szolgálta az élő zenére éhes helyiek igényeit – Gál Endre) bezárása után jött, hiszen tisztában voltunk a magyarországi klubok helyzetével zenészként, valamint azzal is, hogy milyen érzés megérkezni egy helyszínre akár fellépőként, akár vendégként. Így a piaci rést kihasználva döntöttük el, hogy egy olyan klubot csinálunk a Teka után Kecskeméten, amit még nem látott a város. Olyat, ami visszaadja a budapesti klubok hangulatát, mindezt a legtisztább hangzású és látványú profi technikával felszerelve. Tudtuk, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a kiemelkedő nagy zenekarokat lehozzuk városunkba.
 
Rockbook: A pandémia berobbanása alaposan felborította a terveiteket. Mindezt hogyan éltétek meg? Megfordult a fejetekben, hogy akkor „ennyi volt, hagyjuk inkább az egészet”?
 
V.Á.: A projektünk 2018 nyarán fogalmazódott meg, és gyorsan el is elkezdtünk helyszínt keresni. Maga az építkezés 2019 augusztusában indult, így nem igazán tudtunk felkészülni a világjárványra. Persze megfordult a fejünkben, hogy leállítjuk a projektet, de akkor már sok pénz és energia benne volt, ezért úgy döntöttünk, hogy folytatjuk és meglátjuk mi lesz belőle. Végül sikerült sok tapasztalattal gazdagodni és a legjobbat kihozni a helyzetből, hiszen így az akkori 500 fős létszámkorláttal a legideálisabb célpont tudtunk lenni a legnagyobb hazai zenekarok számára, ami sokat segített nekünk a kapcsolatépítésben. Végül pozitív hírünk lett a szakmában és megismertek minket.
 
Rockbook: A koronavírus alatt tudtátok valahogy promotálni a klubot? Ez alatt azt értem, hogy próbáltátok valahogy jelezni a külvilág felé, hogy „itt vagyunk, jövünk, csak várjatok egy picit, amíg helyükre kerülnek a dolgok”?
 
V.Á.: Nem titok, hogy a promócióra nem fektettünk nagy hangsúlyt, hiszen a produkciók megtették ezt helyettünk. Szájról szájra terjedt az új klub híre Kecskeméten, és ma már úgy érezzük, hogy sokan ismerik a helyszínt.
 
 
Rockbook: A pandémia lecsengését követően milyen volt az indulás? Kik voltak az első fellépők a klubban és milyen visszajelzéseket kaptatok?
 
V.Á.: Valójában nem vártunk a lecsengésig, hiszen ha visszaemlékszünk 2020-ra, akkor március 16-án zárt le az ország, és június 19-én már tarthattunk nyitóbulit 500 fővel. 2021-ben az oltási igazolvánnyal beléphettek az emberek, és 2022 márciusától pedig semmilyen korlátozás nem szabott határt. A nyitóbulit egyébként a Follow The Flow zenekarral terveztük, ami így sokat csúszott, de nagy siker lett. Már nem emlékszem, hogy kik voltak az első zenekarok nálunk, de tudom, hogy többek között jött hozzánk a Tankcsapda, a Hooligans, a Bagossy Brothers Company és még sokan mások. Ma már nagyon kevés olyan formáció van Magyarországon, aki még nem járt nálunk.
 
Rockbook: Milyen közönséget akartok a klubbal megszólítani? A Rockbook olvasói főleg a rock/metal vonal iránt érdeklődnek, de ha jól tudom, Ti nem csak a fenti irányzatokban gondolkodtatok/gondolkodtok.
 
V.Á.: Nagyon jó kérdés, többször kérdezték már ezt. Alapvetően nem határoztunk meg konkrét célközönséget azon kívül, hogy mindenki, aki szereti az élőzenét, az célközönség is egyben. A marketingben a túlpozicionálás nem mindig nyerő, de ha éppen a metal kedvelőinek érkezik produkció, akkor ők jönnek hozzánk, ha meg mondjuk a trap vagy a populárisabb vonalról érkezik az előadó, akkor meg a fiatalabb korosztály. Tehát lényegében a fellépő határozza meg a saját célközönségét, mi pedig biztosítjuk hozzá a kellemes környezetet. Vannak éjszakai diszkók is, amik meg szintén egy más közönséget vonzanak be. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja a programok között a számára legkedveltebb stílust kortól függetlenül. Mi abszolút kortalannak érezzük a helyet.
 
Rockbook: Mennyi a klub befogadóképessége?
 
V.Á.: Az Ápoló Klub több helyiséggel rendelkezik. Van egy belső koncerttermünk, ami 300 fő befogadására alkalmas, és van mellette egy pub részünk is, ami elsősorban ülős/beszélgetős légkört kíván teremteni. A két termet összenyitva akár 500 főt is képesek vagyunk befogadni. Azonban a legfontosabb az Ápoló Garden, ami egy 1200 fős kerthelyiség open-air színpaddal és VIP területekkel. Többször hallottuk már a konténerek miatt a „kis Budapest Park” jelzőt is. Sőt, valaki egyenesen Pestről jár le azért, mert jobb élményt kap azzal, hogy sokkal közelebbről láthatja a fellépőt, mint a fővárosi nagy helyszíneken.
 
 
Rockbook: Vannak olyan személyes kedvenceitek, akiket mindig szívesen hívtok koncertezni?
 
V.Á.: Olyan ez számunkra, mintha a saját gyerekeinkről beszélnénk. Lehet, hogy van kedvenc, de sose mondanánk ki. Mindenkivel szeretünk dolgozni, profi technikusokkal és csapattal érkezik hozzánk mindenki.
 
Rockbook: Melyik zenekarok koncertjei a legnépszerűbbek nálatok? Melyik koncert volt az, amelyik idáig a legtöbb látogatót vonzotta és szinte azonnal sold out lett?
 
V.Á.: Aki minden évben viszi a pálmát, az a Bagossy Brothers Company. Krúbi is nagyot szokott menni, idén ő nyitotta meg a kerthelyiséget május első szombatján telt házzal. Nyilvánvalóan Azahriah nagyon népszerű mostanában, ott egy órán belül dupla telt ház lett. Tavaly még a Follow The Flow ment nagyot. Azt látom, hogy a rockközönség nem annyira aktív már, de azért minden évben sok embert mozgat meg a Tankcsapda, a Hooligans, a Kowalksy meg a Vega, az Ossian stb.
 
Rockbook: Tudom, hogy nem illik ilyet kérdezni, de van/volt olyan fellépő, akit biztosan nem hívtok többet a klubba? Ha igen, akkor mi ennek az oka?
 
V.Á.: Nincs olyan fellépő, akivel nem dolgoznánk szívesen újra. smiley
 
Rockbook: Sikerült-e esetleg új zenekarokra bukkannotok, melyeket szívesen ajánlotok az olvasók figyelmébe?
 
V.Á.: Meglepően sok jó feltörekvő produkcióval sikerült már találkoznunk. Metal vonalon az Informer és a Mudfield zenekarokat, rap vonalon Lil Frakkot és Sisit, alter vonalon pedig az Elefánt zenekart ajánlanám, de sorolhatnám napestig.
 
 
Rockbook: A kezdő/fiatal zenekarokat tudjátok esetleg valamilyen módon támogatni, illetve nekik fellépési lehetőséget biztosítani?
 
V.Á.: Próbáltuk már többször is, de ha csak 10-20 embert tud valaki megmozgatni, akkor sajnos nagyon nem éri meg. Bízom benne, hogy egy idő után kialakul egy helyi közönség, ahol olyan zenekar koncertjére is eljönnek majd az emberek, amit nem ismernek. Remélem, hogy sikerül ezen a vonalon még fejlődni.
 
Rockbook: Mennyi előkészületet igényel egy koncert megszervezése?
 
V.Á.: Sok apróságra kell figyelni, ami különbözik egy-egy rendezvényen. Meghibásodhatnak dolgok hétről hétre, amiket kezelni kell, valamint mindent leegyeztetni a fellépő zenekarokkal. Alapvetően a produkció hozza a varázslatot minden este, mi pedig biztosítjuk a környezetet a legjobb műsorok előadásához.
 
Rockbook: A technikai feltételekről is szeretnénk megkérdezni benneteket. Milyen hangcuccokkal dolgoztok?
 
V.Á.: Főleg Martin Audio cuccokkal dolgozunk, és nagyon meg vagyunk velük elégedve. A hozzánk érkező zenekarok is mindig örömmel konstatálják, hogy minőségi cuccon fognak megszólalni.
 
Rockbook: Mennyire lehet rentábilisan működtetni manapság egy klubot? Milyen nehézségekkel kell megküzdenetek?
 
V.Á.: Diplomatikusan annyit mondanék, hogy lehetne több olyan zenekar itthon, akik évente megmozgatnak 7-800 embert Kecskeméten. Bár mivel mostanában sok tehetséges zenész lépett a pályára, így bízunk benne, hogy a növekedő tendencia és az érdeklődés megmarad.
 
 
Rockbook: Kaptok valamilyen támogatást valahonnan? Például olyat, amivel a klubot tudjátok fejleszteni.
 
V.Á.: A legnagyobb támogatóink az élő zene szerelmesei. Hivatalosan 2021-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Covid okozta károk megsegítése címen nyertünk 30 millió forint támogatást, ami a bezárás miatt keletkezett extra költségeink fedezése mellett fejlesztésre is fordíthattunk. Egyébként minden évben (az ország számos klubjához hasonlóan) tudunk támogatásra pályázni az Nemzeti Kulturális Alaptól.
 
Rockbook: Jelenleg csak pénteken és szombaton vagytok nyitva. Gondolkoztok-e a nyitvatartási idő módosításán?
 
V.Á.: Egész pontosan nincs konkrét nyitva tartásunk jelenleg, ezt a rendezvények határozzák meg. Egyébként, ha az egyetemi élet és a kollégium kiépül a szomszédunkban, akkor megvizsgáljuk a lehetőségét a mindennapi nyitva tartás bevezetésének.
 
Rockbook: A koncertek lebonyolítása mellett sok egyéb rendezvényt is folyamatosan szerveztek. Mesélj erről is egy picit!
 
V.Á.: Büszkék vagyunk rá, hogy sokan keresnek minket különböző rendezvények lebonyolítására. Számos zártkörű céges rendezvény volt már nálunk, karácsonyi buli vagy csapatépítés, továbbá az egyetemi közegben népszerű Kocsmakvízek, de voltak már családi rendezvényeken belül szülinapok, esküvők, sőt, még Regionális Ápolási Konferencia is. Az épületünk számos egyedi rendezvény megtartására alkalmas, tv-műsort is forgattak már nálunk, továbbá videóklipeket és még sorolhatnám. Ennek a tárháza évről évre bővül.
 
Rockbook: A stabil kecskeméti törzsközönségen kívül a környékbelieket is megmozgatja a hely?
 
V.Á.: Sok információnk és visszajelzésünk van arról, hogy különböző helyekről érkeznek vendégeink. Több esetben találkoztunk budapestiekkel, akik úgy érzik, hogy inkább itt hallgatják meg kedvenceiket, hiszen ugyanolyan minőséget kapnak, de családiasabb hangulatot.
 
 
Rockbook: Egy zenés szórakozóhely esetében rendszeresen felmerülő probléma a hangerő, főleg, ha a klub lakóövezet közelében található. Nálatok felmerült-e már ez a dolog, és ha igen, akkor hogy oldjátok meg?
 
V.Á.: Érdekes kérdés. Mi a várossal szorosan együttműködve figyelünk a zajszennyezés mértékére, amely mindig a megállapított határértéken belül van. Azonban van pár olyan visszajelzés, hogy állítólag a mérési területen túl is hallanak minket. Mindenesetre mi minden előírást betartunk ezen a területen is, este 10 óra után már csak gépzene megy, és az is csak alacsonyabb hangerőn. Azonban már többször előfordult olyan is, hogy feljelentettek minket, amikor zárva voltunk és teljesen üres volt a hely. Később derült ki, hogy máshol volt valamilyen rendezvény, és azt hallották az illetők. Előfordul az ilyen.
 
Rockbook: Mit javasoltok az odalátogatóknak, miért érdemes felkeresni a helyet? 
 
V.Á.: Természetesen a hamisítatlan koncertélményért. Egy klubkoncert nagyobb élmény tud lenni, mint egy aréna vagy egy fesztivál, mert a zenész közelebb van a közönségéhez, jobban együtt tud vele mozogni. Várunk szeretettel mindenkit, aki nálunk szeretné átélni a kedvenc zenekara fellépését.
 
Rockbook: Milyen egyéb terveitek vannak a jövőre nézve?
 
V.Á.: Folytatjuk a munkát, hogy minden egyes apróságon javíthassunk a klubban, és hogy fejlődjünk évről évre. Mindig vannak olyan dolgok, amikkel kényelmesebbé és még vonzóbbá tudjuk tenni a helyszínt a vendégek és a fellépők számára.
 
Rockbook: Köszönjük a tartalmas beszélgetést és további sikereket kívánunk!
 
V.Á.: Mi is köszönjük a lehetőséget! Az olvasóknak meg külön hála, hogy elértek a cikk végéig. smiley
 
Elkövetkezendő koncertek:
 
 
 
Az Ápoló Klub elérhetőségei: Honlap, Facebook, Instagram
 
Telefon: +36-70-249-8333
 
Email: info@apoloklub.hu
 
Gál Endre