Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tóth Zoltán András

Születési hely: 
Szikszó - Magyarország

Egyéb képek: 

Biográfia: 

Tóth Zoltán András (Szikszó, 1966. május 13. –) magyar zenész, dalszerző-szövegíró, gitáros, énekes, hangszerelő, hangmérnök, a Republic együttes alapító tagja, korábbi gitárosa.

1966. május 13-án született egy Miskolc melletti kisvárosban, Szikszón. Édesapja Tóth Zoltán Endre matematikát és kémiát oktatott a helyi iskolában, édesanyja, Vavrek Margit, a helyi postán volt hivatalvezető. Gyerekkorát előbb Selyeben, majd Fonyban töltötte. 1971-től édesanyja rokonságához költöztek a Zemplén megyei Boldogkőváraljára. Szüleivel, négy testvérével, és anyai nagyszüleivel élt. A zenéhez való vonzódása, érzéke már egész kisgyerek korában megmutatkozott, előbb harmonikán, majd egy egyhúros citerán, később egy édesapjától ajándékba kapott bendzsón tanult meg játszani. Hetedikesként Abaújszántóra, kollégiumba került, ahol a Beatles hatására vett a kezébe először gitárt. Még egy nagy kedvence volt az általános iskola felső tagozatától, az ABBA zenéje, sok zenei fordulatot innen tanult el. Ezután Tokajba került gimnáziumba, ahol bevették egy főként Beatlest játszó, gimnazistákból álló zenekarba szólógitárosként. Ekkoriban ismerkedett meg a Shadows együttes zenéjével, ami nagy hatást tett rá. Akkori korosztálya már rockzenén nevelkedett, ő viszont még mindig a 15-20 évvel azelőtti zenei stílus, a beatzene hatása alatt volt, és a társai által hallgatott rockzenéből is inkább a lírát próbálta kiszedegetni. Két év után megszűnt a tokaji kollégium, így átkerült Miskolcra, a Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskolába. Nem sokkal tizennyolcadik születésnapja után egy basszusgitáros barátja révén, egy beugrás után került a Help együttesbe, mellyel bálokon, lakodalmakban játszott. Így ismerte meg - egy kesznyéteni fellépésen - későbbi feleségét, Esztert. Sorkatonai szolgálatát Marcaliban töltötte le. Ez alatt is folytathatta a zenélést, báli zenekarban, akárcsak a miskolci egyetemi első hónapjai alatt, de ekkor már tudatosan készült arra, hogy gitáros lesz. Fél év után otthagyta az egyetemet. Ezután édesapja hatására a nyíregyházi tanárképzőn matematika-technika szakon két évig tanult, levelező tagozaton. Ekkor már egy saját dalokat játszó, ismertebb zenekarok előzenekaraként és fesztiválokon is megmutatkozó rockzenekar, a Balatonszelet szólógitárosa, de Hammond-orgonán is játszott. Itt ismerte meg a Republic korábbi dobosát, Szilágyi 'Bigyó' Lászlót. Nem sokkal később a zenekar billentyűsével, Rajkó Zsolttal 'elszöktek' Budapestre szerencsét próbálni. Egy évet töltöttek munkásszálláson. Tóth Zoltán ekkor egy újpalotai iskolában tanított, miközben barátjával lakodalmakban léptek fel. A rendszerváltás, Ausztria felé való határnyitás után végre egy kicsit jobb anyagi helyzetbe kerültek, egy bérelt helyiségben összeraktak egy kis egyszerű demó-stúdiót. Ekkor Szilágyi 'Bigyó' László elhozta egy gyerekkori barátját, Bódi László Cipőt, ahol is megalakult, majd szépen lassan összeállt egy zenekar, a Republic. Megszülettek az első dalok: Ahogy a halak, Meleg és boldog.

Bódi László Cipő 2013 márciusi tragédiája után Tóth Zoltán nem csatlakozott a zenekar folytatásának tervéhez, mivel azt nem érezte méltónak a Republic örökségéhez, így az új énekessel felálló formációt inkább hátrahagyva, szólópályafutás mellett döntött. Ennek eredménye a GrundRecords gondozásában 2013. október 18-án megjelent tizenkét saját dalt tartalmazó Húsvéti hó című album. Miután volt zenésztársaival minden együttműködést megszüntetett, Köztársaság Park néven új zenekart alapított, valamint zenész barátaival szólóesteket tart a múlt és jelen dalaiból, a klubkoncert-sorozathoz készült elektroakusztikus hangszerelésben.

2014 év végén egy lírai dallal jelent meg Napforduló címmel, melyhez videóklip is készült.

A Bolhapiac Tündérei avagy "A Mosolygó Idő szimfóniája" 2015.május 5-én jelent meg. Tóth Zoltán András hangszeres albuma elektromos, ütős, népi és klasszikus hangszereket vonultat fel.
A Bolhapiac Tündérei 2 "Képeslapok" címmel a hangszeres album folytatása 2016. október 28-án került a piacra. Az album első videóklipje Kárpátok virága címmel látható, a dalok színpadra állítása is tervbe van véve.

Ezzel párhuzamosan 2017 februárjától zenészbarátaival újra visszatért a Republic dalokhoz, népszerűségét és dalainak azóta is tartó sikerét gyorsan fogyó jegyeladások, lelkes rajongók által látogatott, telt házas koncertek jelzik.

Tóth Zoltán élőben két formációban lép fel jelenleg. Mindkettőben erősen benne van a régi repertoár megidézése. Az Exkluzív trióban több kevésbé ismert Republic-dalt játszik Földes Máté (ének, billentyű) és Csintalan György (dob) társaságában. A másik, Kék és Narancssárga emlékprodukció, ahol állandó vendégként lép színpadra.

Az elmúlt időszak emellett további instrumentális és szimfonikus zeneművek komponálásával telt, kiadás előtt áll A BOLHAPIAC TÜNDÉREI instrumentális sorozat harmadik albuma A harmadik föld címmel, valamint elkészült A pillanat lélegzete címmel a vonós hangszerekre írt kamaraszimfónia is.

2019 novemberében a Republic együttestől felkérést kapott, hogy a zenekar 30 éves jubileumi Aréna koncertjén fellépjen velük, de ezt is (mint minden más, előző megkeresést tőlük) elutasította.

Decemberben két új dalt - A szív idetalál, Körben a víz - rögzített a miskolci JamR zenekar (Kék és Narancssárga Produkció) közreműködésével, utóbbihoz videóklip is készült.

Önálló albumai:
Húsvéti hó (2013)
A Bolhapiac Tündérei avagy "A Mosolygó Idő szimfóniája" 2015.május 5-én jelent meg. Tóth Zoltán András hangszeres albuma elektromos, ütős, népi és klasszikus hangszereket vonultat fel.
2014 év végén egy lírai dallal is megjelent Napforduló címmel, melyhez videoklip is készült.
A Bolhapiac Tündérei 2 "Képeslapok" címmel a hangszeres album folytatása 2016. október 28-án került a piacra. Az album első videoklipje Kárpátok virága címmel látható, a dalok színpadra állítása is tervbe van véve, emellett az év további instrumentális és szimfonikus zeneművek komponálásával telik.
Dalai a Republic és Cipő lemezein:
Indul a mandula!!! (1990) a lemezen szereplő dalok hangszerelésében is közreműködött. Ezen az albumon a gitár mellett még Hammond-orgonán is játszott.
Gurul a kő Hoppá-Hoppá!!! (1991) Húzd barom, húzd Megyek a sorban Cipővel közös szerzemények (Tóth Zoltán zenei ötletére Cipő írt dalszöveget).
Én vagyok a világ (1992) Ezen az albumon bontakozott ki igazán Tóth Zoltán lírai énje, három instrumentális, egy punkos gyors dallal és népdalfeldolgozásokkal: Tavaszi szél, Kék ibolya, Valahonnan valahová, Törjön szét.
Hahó öcsi!!! (1993) Ne sírj kedves, Fényes utakon, Csillagok csillagok.
Disco (1994) Végtelen történet
A Cipő és a Lány – Amsterdam (1995) Cipő szólólemezén akusztikus és elektromos gitáron, valamint szintetizátoron működött közre.
Tüzet viszek (1995) Napliget, Álmot ígér ez a hajnal, Felhők.
Október 67 - Két nehéz nap éjszakája (1996) Koncertlemez, amire Tóth Zoltán szerzeményei közül felkerült: Húzd barom, húzd Fényes utakon.
Igen (1996) Elindultam szép hazámból, Mondd hogy igen.
Zászlók a szélben (1997) Legkisebb fiú, ... született.
A rózsa vére (1997, filmzene album) Tiszavirág, Két pont között, Rémület, Gyöngyharmat, Szörny-mese, Felhőnéző, Idézőjel.
Üzenet (1998) Ezen az albumon jelent meg először dalszövege. A Méz áron kuckója és a John Lennon dalokat már teljes egészében Tóth Zoltán írta. Méz Áron kuckója Az első dal, amit Tóth Zoltán énekel. Feljön a nap az égen (szöveg: Cipő) John Lennon, Minden itt van, Üdvözlöm, szép jó napot.
Az évtized dalai (1999) A három válogatás (Az évtized dalai – Szerelmes dalok; Az évtized dalai – Népi-zenei dalok; Az évtized dalai – Közérzeti dalok) album mindegyikén található egy-két új szerzemény is. A Ne meneküljek dalt teljes egészében Tóth Zoltán írta, sőt, Cipővel együtt énekelte.
Boldogság.hu (1999) Ezen az albumon Tóth Zoltán már teljes dalokat hoz: Négy indián, Ébredni hosszú álomból, Róka jár az udvaron, Ima a vándorokért, Lajhár.
Só és cukor (2000) Jöjj velem újra testvérem, Nem volt még soha így (a demóváltozaton Tóth Zoltán énekelt), Aranysárga fényével, Andante, Ég veled most.
A reklám után (2001) Csak ezt a dalt...(uzsedáré-uzsedom), Díszítsetek fel!, Hangyadal, A vonat legutolsó kocsiján.
Mennyi még, Béla!? (2002) Adtál elém sáros utat, Salam maan, A tested meghagyom, Ó kedves aszkéta, Egyetlen valóság.
Törmelék (2003) Egyveleg 58 Republic dalból 6 „konténerbe” gyűjtve Tóth Zoltán összeállítása.
Aki hallja, adja át!!! (2003) Ez itt egy ló (Cipő szövegével), Cédrus-ének, Hószitálás játszik...
Mohikán (2004) Woodstock virágai
1 Magyarország 1 Mennyország (2005) Esős évszak, Lennék inkább önmagam.
Kenyér vagy igazság (2006) Csak játssz a szívemmel, A hátunk mögött a hó (A kezdő, régi-recsegős hangfelvétel, a német Lale Andersentől való, a légierő zenekarának kíséretében, melyet a második világháborúban katonai adóvá átalakított - a németek által elfoglalt - belgrádi rádióban sokat játszottak), Ne fuss el és soha ne felelj.
Fényes utakon (2007) Aki az én barátom, Jó reggelt, jó reggel!
Tiszta udvar, rendes ház (2008) Hintőpor, Róma, Párizsban, Ezer kincs, ezer nyár, A lassú képek városa.
Új Republic-dalok (Balázsovits Edit, 2009) Fut a folyó, Add rám örök ruhám, Az Isten ágyában, Hátha én vagyok, Felhőtűnő (Boros Csabával közös dal, a szöveg teljes egészében Tóth Zoltán műve), Égi vadász (Patai Tamás zenéjéhez Tóth Zoltán írt szöveget), Haiku (Mint hogyha nem volnánk).
"A 2009-es lemezen próbáltam írni a szerelem természetéről, melyet én elég tágan értelmezek. Nem teszek kísérletet meghatározni, hogy pontosan mi, de én szerelemnek hívom a legapróbb kis hétköznapi vágyat, szenvedélyt is, mert pontosan ugyanaz a minőség, mint ami hagyományosan a szerelmet jelenti. Minden olyan kisebb vagy nagyobb dolog, ami egyáltalán benntart az életben. A szerelem maga az élet fenntartó ereje. Szóval még bőven jelen vagyok ebben a 'szerelemvilágban', de legalább ugyanannyira megvan bennem a vágy valamiféle átköltözésre. Vagy inkább átöltözésre a jelen színes maskarájából egy örök, időtlen ruhába, mint amilyen a szerzeteseknek van. Egyformán vonz az erdő és a város, mindkettő vagyok egyszerre. Lehet, hogy ez jól is van így." – vallja, Zoltán János könyvében
Köztársaság (2010) Ezer tél, Szemében a csillagok (szöveg: Cipő), Emberlelkű földeken, Szép arcú jövő, Minden árnyék.
Miért, maga bohóc? (2011) Fekete függöny, Hógolyózzunk, Róma fényein túl, Gótika.
Bólints Tibi! (2012) Lőjél szét, Bruce Willis (zene: Patai Tamás), Úgy megyünk, A hídon át (szöveg: Cipő), Távolodó síneken, Ha elfogy majd a Hold (Kóborló szél)
Republic Klasszikusok (2012) "Élveztem ezt a munkát. Kiváló alkalmam volt benne a precízkedésre való hajlam kiélésére, azaz az együttes hanganyag bizonyos egységeinek hangjegyről hangjegyre való megírására. Izgalmas tapasztalat, hogy hogyan legyen egyenként megírva több monofónikus vonós hangszer saját szólama, hogy majd együtt adják ki minden pillanatban a megfelelő összharmóniát az elektromos hangszerekkel. Engem ez érdekel leginkább, szeretem felfogni a zenét pillanatról pillanatra változó harmóniák sorozataként." – meséli Tóth Zoltán...

Címkék: 
Tóth Zoltán András
Kék és Narancssárga Produkció