Bejelentkezés

x
Search & Filters

Red Hot Chili Peppers

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1983

További képek

Biográfia: 

A Red Hot Chili Peppers amerikai (közelebbről kaliforniai) rockegyüttes, amely kombinálja a különböző funk és hip-hop aspektusokat, vonatkozásokat a rock and rollal, s így a funk metal úttörői. A banda 1983-ban kezdte meg pályafutását.

Egy kritika úgy összegezte a dalszövegeiket, mint „szex, jó idők, rock and roll és még több szex” egy kis igaz tartalommal, noha néhány nagyobb slágerük, mint például az Under the Bridge meglehetősen befelé néző, önelemző tartalmú. Talán a legmegkülönböztetőbb tulajdonság a zenéjükben a Flea által játszott basszus, amelynek feltűnő, erős hangzást keltő játéka nem csak örömöt, vidámságot, de sok zenéjüknek az ékesítő alapját is adja. Híresek még arról is, hogy koncertjeiken egy szál zokniban játszanak – de azt sem a lábukon viselik.

A Red Hot Chili Peppers az EMI Manhattannél volt eredetileg regisztrálva, az EMI egyik leányvállalatánál. Az Epic Records az együttes minden tagjának 1 millió dollárt ígért (közel 200 millió forintot), ha hozzájuk szerződnek, de a sors váratlanul közbeszólt és az üzleti terv nem valósult meg, és így lett a Red Hot Chili Peppers a Warner Bros. Records együttese. Az áttörést jelentő sikeralbum, a Blood Sugar Sex Magik (Vér cukor szex varázslat) ugyanúgy, mint az összes későbbi felvétel a Warner Brothers Records kiadásában jelent meg. A producer Rick Rubin.

A korai munkák partiba illő hangzással a punk rock és a funk ötvözetei voltak. Hillel Slovak gitáros megrázó halála után a Red Hot Chili Peppers Jack Ironst is elvesztette, melynek köszönhetően új tagokkal bővült a csapat, mely ilyen felállásban 2009-ig működött John Frusciante-vel és Chad Smith-szel. Hillel halála után a csapat elérkezett sikerei csúcsára.

2006-ban jelent meg a RHCP Stadium Arcadium című albuma, dupla lemezes kiadásban.

2007. július 7-én az együttes fellépett a globális felmelegedés elleni SOS Live Earth koncert londoni helyszínén.

2009 nyarán a Chad Smith egy nyilatkozatban elmondta, hogy két év szünet után 2009 októberében újra összejönnek jammelgetni és dalokat írni.

2009 decemberében, több forrás is arról számolt be, hogy John Frusciante, újra elhagyta a Red Hot Chili Peppers világát. Végül 2009. december 17-én John Frusciante a Myspace oldalán jelentette be, hogy valóban kiszállt az együttesből.

2010 január 29-én az együttes több mint két év után, újra színpadra állt, immáron az új gitárossal, Josh Klinghofferrel. A zenekar egy számot, egy Neil Young feldolgozást (A Man Need A Maid) adott elő.

2009 ősze óta az együttes intenzíven próbált és dolgozott soron következő, tizedik albumán, melynek címe I’m with You lett és 2011 augusztusában jelent meg.

Videók

  • Red Hot Chili Peppers - Californication
  • Red Hot Chili Peppers - The Adventures Of Rain...
  • Red Hot Chili Peppers - Scar Tissue
  • Red Hot Chili Peppers - Otherside
  • Red Hot Chili Peppers - Snow (Hey Oh)
  • Red Hot Chili Peppers - By The Way
  • Red Hot Chili Peppers - Can't Stop
  • Red Hot Chili Peppers - Under The Bridge
  • Red Hot Chili Peppers - Look Around
  • Red Hot Chili Peppers - Dani California

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Anthony Kiedis
ének
Josh Klinghoffer
gitár
vokál
Michael "Flea" Balzary
basszusgitár
trombita
zongora
billentyűsök
vokál
Chad Smith
dob
ütőhangszerek