Bejelentkezés

x
Search & Filters

christian rock

A keresztény rock a rockzene egyik alműfaja, az efféle zenét játszó együttesek tagjai keresztények, és többnyire a dalszövegek középpontjában is a vallás áll. Leginkább az Egyesült Államokban népszerű a stílus, de vannak együttesek, melyek világszerte nagy hírnévre tettek szert.

Talán az első együttes, amely templomban játszott, az a Mind Garage volt még 1967-ben, az Electric Liturgy – melyet végül 1970-ben adott ki az RCA – megjelentetésével pedig a keresztény rock egyik alapítójaként lehet a bandára tekinteni. A 70-es évek népszerű előadója, Larry Norman tagadta azt az egyes keresztények által vallott nézetet, miszerint a rockzene keresztényellenes. Egyik dala, a Why Should a Devil Have All a Good Music? („Miért kellene, hogy minden jó zene az ördögé legyen?”) ezzel kapcsolatos nézeteiről, valamint a műfajban való úttörésről szól.

Manapság az egyik leghíresebb előadó a keresztény progresszív rockot játszó Neal Morse, aki 2002-ig a Spock's Beard tagja volt, azóta szólókarrierjét építi. Évente több lemezt bocsát ki, a kritikusok által leginkább megéljenzett albuma a ?, másik nevén The Question Mark Album.