Bejelentkezés

x
Search & Filters

chill-out

A chill-out zene (vagy egyszerűbben csak chill) egy átfogó kifejezés, amely minden olyan elektronikus stílust magában foglal, melynek pihentető, viszonylag lassú tempójú alapja van. Az angol „chill” kifejezés ugyanis egy szleng felszólítás arra, hogy valaki dőljön hátra, és „lazuljon”.

A chill-out stílus a ’90-es évek közepén alakult ki, szórakozóhelyek „chill szobáiban”, ahol az a szokás, hogy lassabb zenéket játszanak, hogy a táncosok pihenésképpen elvonulhassanak a hangos és gyors tempójú tánctértől.

A chill-outtal leginkább összefüggésbe hozható műfajok az ambient, a trip-hop, a nu jazz, az ambient house, a New Age és egyéb lassú ütemű stílusok (downtempo). Van, hogy a könnyed zenehallgatásra ajánlott lounge stílust is a chill-out kategóriájába sorolják. A chill-out – akár mint stílus, akár mint jellemvonás – nagyjából megegyezik a nemrégiben feltűnt „smoothelectronica” és „soft techno” kifejezésekkel,méghozzá  abban, hogy mindegyik egy laza stílusra utal, amely beleolvad más, távolabbi irányzatokba, mint pl. az elektronikus vagy lo-fi zenébe.

Az első ismert „chill-out szoba” a legendás manchesteri éjszakai klubban, a Konspiracy-ben volt fellelhető. Aki ezekbe a termekbe belépett, foteleket, puffokat és kényelmes párnákat talált; az összhatáshoz a pszichedelikus fényjáték, magával ragadó képvetítés és persze a jellegzetesen lassú tempójú zene járult hozzá (főleg, ha a kinti táncparketten zajló őrülethez viszonyítunk). A chill-out gyökerei a poszt-punk The Duretti Column együttesre vezethetők vissza, akik a ’80-as években valamely absztrakt módon már hatást gyakoroltak a stílusra. A Higher Intelligence Agency nevű zenei project (HIA) a ’90-es években kimozdította a chill-szoba elgondolást az ismeretlenségből, mikor az Oscillate klubban tömegével rendeztek chill partikat, nem csak Birminghamben, hanem egyéb helyeken is. A stílus első albumai a mára már nem létező Beyond kiadón keresztül jelentek meg; ezzel egyidőben az USA-ban a Waveform kiadó segédkezett a műfaj terjesztésében, „egzotikus elektronikának” jellemezve azt.

1990-ben a KLF megjelentette a lavinát elindító ambient house albumukat, melyet ’Chill Out’-nak neveztek el.

A ’90-es évek közepétől egészen napjainkig még rengeteg olyan lemez látott napvilágot, amelynek benne volt a címében a „chill out”. Ez hozzájárult ahhoz, hogy megalakítsák a stílusról kialakuló nézetet, miszerint lazán kötődik a downtempo és trip-hop stílusokhoz, de a 2000-es évektől kezdve egyéb lassú ütemű zenefajtákat is beleépít a repertoárjába, úgymint a house, a nu-jazz, a psybient, valamint a 80-tól 110 bpm ütésszámig terjedő lounge zene. A chill-out ezen kívül magában foglal még néhány trance-, ambient- és IDM-variációt; ráadásul a régebbi Balearic Beat nevű stílust már teljesen magába is olvasztotta, habár a mai napig elhangozhat ez a kifejezés is a chill-outra utalva. A chill-out általánosságban véve dallamos, pihentető (legalábbis nem annyira intenzív, mint azok a stílusok, melyekből eredetileg gyökerezik). Amennyiben a kifejezést a szórakozóhelyek chill-out szobáinak zenéjére használjuk, utalhatunk vele a végsőkig pszichedelikus, kísérletező zenei irányzatok széles skálájára is.

admin1 képe

Jelmezben lépett fel a Korn a texasi Freakers Ball-on

A Korn már október 25-én este megünnepelte a Halloweent, és jelmezben lépett színpadra a texasi...