Bejelentkezés

x
Search & Filters

beat

Az 1950-es években robbanásszerű korszakváltás kezdődött a zenében. A fiatalok nyugtalansága, lázadása az alapjaiban megújuló zenében, szemléletben és külsőségekben is tükröződött. Ennek első hulláma a rock and roll volt, ami Amerikából indult.

A '60-as évek elején a fiatal brit zenészek (a Rolling Stones és a Beatles is) lelkesen utánozták az USA-ból érkező új R & B és rock & roll lemezeket. Azután ők is elkezdtek dalokat írni, és Angliában megszületett a másik új zenei műfaj, amit úgy is nevezhetünk, hogy beatzene. A két kontinens, illetve zenei nagyhatalom azóta is külön utakon jár, de állandó kölcsönhatásban, rivalizálásban állnak egymással. A beat a '60-as, '70-es évek meghatározó zenéje, kultúrája. Hangsúlyozottan ritmikus, gitárcentrikus, egyszerű zene, amely Liverpool kocsmáiban jött létre. Első irányzata ezért a város folyójáról, a Mersey-ről a Mersey-beat nevet kapta.

A "beatzene" elnevezés Angliában, illetve Európában vált általánossá, Amerikában kevésbé. Elterjedésében meghatározó szerepet játszott a Beatles együttes.

A beatzenét jól jellemzi elnevezése: a dob egyenletes 4/4-es (vagy lassú tempóban nyolcados) lüktetése, az ütemek elejének éles hangsúlyozása. A hatást az önálló szólamot játszó basszusgitár fokozza. Ez egyben azt jelenti, hogy a beatzene szembefordult a jazz fél évszázados kultuszával, amelyet a szinkópák révén eltolódott hangsúlyok, valamint a hangszerek sokrétűsége és előtérbe állítása jellemeztek. Ezzel szemben a beatzenében a három gitár és dob formáció volt a legelterjedtebb - elektromos erősítéssel. Szakított a táncdaléneklés és a blues hagyományaival is a szöveg szenvedélyes, epikus vagy humoros elemeinek és általában az énekhang szerepének felfokozása révén (gyakran mindegyik zenész énekelt is).

Az addig hagyományos tánczenei irányzatokra jellemzõ "AABA" dalforma kötetlenebb, a zene még egyszerűbb, mindenki számára közérthető lett. A beatzene gyűjtőfogalommá vált, különböző műfajokat foglalt össze, amelyekben csupán a fent vázolt zenei jellegzetességek közösek.

A '70-es években többek között ebbõl fejlődött ki a rockzene.

Tóth Zoltán András

Születési hely: 
Szikszó - Magyarország
beat
Származás kategória: 
Hazai

Biográfia: 

Tóth Zoltán András (Szikszó, 1966. május 13. –) magyar zenész, dalszerző-szövegíró, gitáros, énekes, hangszerelő, hangmérnök, a Republic együttes alapító tagja, korábbi gitárosa.

1966. május 13-án született egy Miskolc melletti kisvárosban, Szikszón. Édesapja Tóth Zoltán Endre matematikát és kémiát oktatott a helyi iskolában, édesanyja, Vavrek Margit, a helyi postán volt hivatalvezető. Gyerekkorát előbb Selyeben, majd Fonyban töltötte. 1971-től édesanyja rokonságához költöztek a Zemplén megyei Boldogkőváraljára. Szüleivel, négy testvérével, és anyai nagyszüleivel élt. A zenéhez való vonzódása, érzéke már egész kisgyerek korában megmutatkozott, előbb harmonikán, majd egy egyhúros citerán, később egy édesapjától ajándékba kapott bendzsón tanult meg játszani. Hetedikesként Abaújszántóra, kollégiumba került, ahol a Beatles hatására vett a kezébe először gitárt. Még egy nagy kedvence volt az általános iskola felső tagozatától, az ABBA zenéje, sok zenei fordulatot innen tanult el. Ezután Tokajba került gimnáziumba, ahol bevették egy főként Beatlest játszó, gimnazistákból álló zenekarba szólógitárosként. Ekkoriban ismerkedett meg a Shadows együttes zenéjével, ami nagy hatást tett rá. Akkori korosztálya már rockzenén nevelkedett, ő viszont még mindig a 15-20 évvel azelőtti zenei stílus, a beatzene hatása alatt volt, és a társai által hallgatott rockzenéből is inkább a lírát próbálta kiszedegetni. Két év után megszűnt a tokaji kollégium, így átkerült Miskolcra, a Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskolába. Nem sokkal tizennyolcadik születésnapja után egy basszusgitáros barátja révén, egy beugrás után került a Help együttesbe, mellyel bálokon, lakodalmakban játszott. Így ismerte meg - egy kesznyéteni fellépésen - későbbi feleségét, Esztert. Sorkatonai szolgálatát Marcaliban töltötte le. Ez alatt is folytathatta a zenélést, báli zenekarban, akárcsak a miskolci egyetemi első hónapjai alatt, de ekkor már tudatosan készült arra, hogy gitáros lesz. Fél év után otthagyta az egyetemet. Ezután édesapja hatására a nyíregyházi tanárképzőn matematika-technika szakon két évig tanult, levelező tagozaton. Ekkor már egy saját dalokat játszó, ismertebb zenekarok előzenekaraként és fesztiválokon is megmutatkozó rockzenekar, a Balatonszelet szólógitárosa, de Hammond-orgonán is játszott. Itt ismerte meg a Republic korábbi dobosát, Szilágyi 'Bigyó' Lászlót. Nem sokkal később a zenekar billentyűsével, Rajkó Zsolttal 'elszöktek' Budapestre szerencsét próbálni. Egy évet töltöttek munkásszálláson. Tóth Zoltán ekkor egy újpalotai iskolában tanított, miközben barátjával lakodalmakban léptek fel. A rendszerváltás, Ausztria felé való határnyitás után végre egy kicsit jobb anyagi helyzetbe kerültek, egy bérelt helyiségben összeraktak egy kis egyszerű demó-stúdiót. Ekkor Szilágyi 'Bigyó' László elhozta egy gyerekkori barátját, Bódi László Cipőt, ahol is megalakult, majd szépen lassan összeállt egy zenekar, a Republic. Megszülettek az első dalok: Ahogy a halak, Meleg és boldog.

Bódi László Cipő 2013 márciusi tragédiája után Tóth Zoltán nem csatlakozott a zenekar folytatásának tervéhez, mivel azt nem érezte méltónak a Republic örökségéhez, így az új énekessel felálló formációt inkább hátrahagyva, szólópályafutás mellett döntött. Ennek eredménye a GrundRecords gondozásában 2013. október 18-án megjelent tizenkét saját dalt tartalmazó Húsvéti hó című album. Miután volt zenésztársaival minden együttműködést megszüntetett, Köztársaság Park néven új zenekart alapított, valamint zenész barátaival szólóesteket tart a múlt és jelen dalaiból, a klubkoncert-sorozathoz készült elektroakusztikus hangszerelésben.

2014 év végén egy lírai dallal jelent meg Napforduló címmel, melyhez videóklip is készült.

A Bolhapiac Tündérei avagy "A Mosolygó Idő szimfóniája" 2015.május 5-én jelent meg. Tóth Zoltán András hangszeres albuma elektromos, ütős, népi és klasszikus hangszereket vonultat fel.
A Bolhapiac Tündérei 2 "Képeslapok" címmel a hangszeres album folytatása 2016. október 28-án került a piacra. Az album első videóklipje Kárpátok virága címmel látható, a dalok színpadra állítása is tervbe van véve.

Ezzel párhuzamosan 2017 februárjától zenészbarátaival újra visszatért a Republic dalokhoz, népszerűségét és dalainak azóta is tartó sikerét gyorsan fogyó jegyeladások, lelkes rajongók által látogatott, telt házas koncertek jelzik.

Tóth Zoltán élőben két formációban lép fel jelenleg. Mindkettőben erősen benne van a régi repertoár megidézése. Az Exkluzív trióban több kevésbé ismert Republic-dalt játszik Földes Máté (ének, billentyű) és Csintalan György (dob) társaságában. A másik, Kék és Narancssárga emlékprodukció, ahol állandó vendégként lép színpadra.

Az elmúlt időszak emellett további instrumentális és szimfonikus zeneművek komponálásával telt, kiadás előtt áll A BOLHAPIAC TÜNDÉREI instrumentális sorozat harmadik albuma A harmadik föld címmel, valamint elkészült A pillanat lélegzete címmel a vonós hangszerekre írt kamaraszimfónia is.

2019 novemberében a Republic együttestől felkérést kapott, hogy a zenekar 30 éves jubileumi Aréna koncertjén fellépjen velük, de ezt is (mint minden más, előző megkeresést tőlük) elutasította.

Decemberben két új dalt - A szív idetalál, Körben a víz - rögzített a miskolci JamR zenekar (Kék és Narancssárga Produkció) közreműködésével, utóbbihoz videóklip is készült.

Önálló albumai:
Húsvéti hó (2013)
A Bolhapiac Tündérei avagy "A Mosolygó Idő szimfóniája" 2015.május 5-én jelent meg. Tóth Zoltán András hangszeres albuma elektromos, ütős, népi és klasszikus hangszereket vonultat fel.
2014 év végén egy lírai dallal is megjelent Napforduló címmel, melyhez videoklip is készült.
A Bolhapiac Tündérei 2 "Képeslapok" címmel a hangszeres album folytatása 2016. október 28-án került a piacra. Az album első videoklipje Kárpátok virága címmel látható, a dalok színpadra állítása is tervbe van véve, emellett az év további instrumentális és szimfonikus zeneművek komponálásával telik.
Dalai a Republic és Cipő lemezein:
Indul a mandula!!! (1990) a lemezen szereplő dalok hangszerelésében is közreműködött. Ezen az albumon a gitár mellett még Hammond-orgonán is játszott.
Gurul a kő Hoppá-Hoppá!!! (1991) Húzd barom, húzd Megyek a sorban Cipővel közös szerzemények (Tóth Zoltán zenei ötletére Cipő írt dalszöveget).
Én vagyok a világ (1992) Ezen az albumon bontakozott ki igazán Tóth Zoltán lírai énje, három instrumentális, egy punkos gyors dallal és népdalfeldolgozásokkal: Tavaszi szél, Kék ibolya, Valahonnan valahová, Törjön szét.
Hahó öcsi!!! (1993) Ne sírj kedves, Fényes utakon, Csillagok csillagok.
Disco (1994) Végtelen történet
A Cipő és a Lány – Amsterdam (1995) Cipő szólólemezén akusztikus és elektromos gitáron, valamint szintetizátoron működött közre.
Tüzet viszek (1995) Napliget, Álmot ígér ez a hajnal, Felhők.
Október 67 - Két nehéz nap éjszakája (1996) Koncertlemez, amire Tóth Zoltán szerzeményei közül felkerült: Húzd barom, húzd Fényes utakon.
Igen (1996) Elindultam szép hazámból, Mondd hogy igen.
Zászlók a szélben (1997) Legkisebb fiú, ... született.
A rózsa vére (1997, filmzene album) Tiszavirág, Két pont között, Rémület, Gyöngyharmat, Szörny-mese, Felhőnéző, Idézőjel.
Üzenet (1998) Ezen az albumon jelent meg először dalszövege. A Méz áron kuckója és a John Lennon dalokat már teljes egészében Tóth Zoltán írta. Méz Áron kuckója Az első dal, amit Tóth Zoltán énekel. Feljön a nap az égen (szöveg: Cipő) John Lennon, Minden itt van, Üdvözlöm, szép jó napot.
Az évtized dalai (1999) A három válogatás (Az évtized dalai – Szerelmes dalok; Az évtized dalai – Népi-zenei dalok; Az évtized dalai – Közérzeti dalok) album mindegyikén található egy-két új szerzemény is. A Ne meneküljek dalt teljes egészében Tóth Zoltán írta, sőt, Cipővel együtt énekelte.
Boldogság.hu (1999) Ezen az albumon Tóth Zoltán már teljes dalokat hoz: Négy indián, Ébredni hosszú álomból, Róka jár az udvaron, Ima a vándorokért, Lajhár.
Só és cukor (2000) Jöjj velem újra testvérem, Nem volt még soha így (a demóváltozaton Tóth Zoltán énekelt), Aranysárga fényével, Andante, Ég veled most.
A reklám után (2001) Csak ezt a dalt...(uzsedáré-uzsedom), Díszítsetek fel!, Hangyadal, A vonat legutolsó kocsiján.
Mennyi még, Béla!? (2002) Adtál elém sáros utat, Salam maan, A tested meghagyom, Ó kedves aszkéta, Egyetlen valóság.
Törmelék (2003) Egyveleg 58 Republic dalból 6 „konténerbe” gyűjtve Tóth Zoltán összeállítása.
Aki hallja, adja át!!! (2003) Ez itt egy ló (Cipő szövegével), Cédrus-ének, Hószitálás játszik...
Mohikán (2004) Woodstock virágai
1 Magyarország 1 Mennyország (2005) Esős évszak, Lennék inkább önmagam.
Kenyér vagy igazság (2006) Csak játssz a szívemmel, A hátunk mögött a hó (A kezdő, régi-recsegős hangfelvétel, a német Lale Andersentől való, a légierő zenekarának kíséretében, melyet a második világháborúban katonai adóvá átalakított - a németek által elfoglalt - belgrádi rádióban sokat játszottak), Ne fuss el és soha ne felelj.
Fényes utakon (2007) Aki az én barátom, Jó reggelt, jó reggel!
Tiszta udvar, rendes ház (2008) Hintőpor, Róma, Párizsban, Ezer kincs, ezer nyár, A lassú képek városa.
Új Republic-dalok (Balázsovits Edit, 2009) Fut a folyó, Add rám örök ruhám, Az Isten ágyában, Hátha én vagyok, Felhőtűnő (Boros Csabával közös dal, a szöveg teljes egészében Tóth Zoltán műve), Égi vadász (Patai Tamás zenéjéhez Tóth Zoltán írt szöveget), Haiku (Mint hogyha nem volnánk).
"A 2009-es lemezen próbáltam írni a szerelem természetéről, melyet én elég tágan értelmezek. Nem teszek kísérletet meghatározni, hogy pontosan mi, de én szerelemnek hívom a legapróbb kis hétköznapi vágyat, szenvedélyt is, mert pontosan ugyanaz a minőség, mint ami hagyományosan a szerelmet jelenti. Minden olyan kisebb vagy nagyobb dolog, ami egyáltalán benntart az életben. A szerelem maga az élet fenntartó ereje. Szóval még bőven jelen vagyok ebben a 'szerelemvilágban', de legalább ugyanannyira megvan bennem a vágy valamiféle átköltözésre. Vagy inkább átöltözésre a jelen színes maskarájából egy örök, időtlen ruhába, mint amilyen a szerzeteseknek van. Egyformán vonz az erdő és a város, mindkettő vagyok egyszerre. Lehet, hogy ez jól is van így." – vallja, Zoltán János könyvében
Köztársaság (2010) Ezer tél, Szemében a csillagok (szöveg: Cipő), Emberlelkű földeken, Szép arcú jövő, Minden árnyék.
Miért, maga bohóc? (2011) Fekete függöny, Hógolyózzunk, Róma fényein túl, Gótika.
Bólints Tibi! (2012) Lőjél szét, Bruce Willis (zene: Patai Tamás), Úgy megyünk, A hídon át (szöveg: Cipő), Távolodó síneken, Ha elfogy majd a Hold (Kóborló szél)
Republic Klasszikusok (2012) "Élveztem ezt a munkát. Kiváló alkalmam volt benne a precízkedésre való hajlam kiélésére, azaz az együttes hanganyag bizonyos egységeinek hangjegyről hangjegyre való megírására. Izgalmas tapasztalat, hogy hogyan legyen egyenként megírva több monofónikus vonós hangszer saját szólama, hogy majd együtt adják ki minden pillanatban a megfelelő összharmóniát az elektromos hangszerekkel. Engem ez érdekel leginkább, szeretem felfogni a zenét pillanatról pillanatra változó harmóniák sorozataként." – meséli Tóth Zoltán...

Egyéb képek: 

Körben a víz
https://www.youtube.com/watch?v=gHezCdbDHak
A szív idetalál
https://www.youtube.com/watch?v=tDqM2X1Ixhc
Prérivadász (A szél hozzám ér)
https://www.youtube.com/watch?v=-uI7puuD0ss

Tóth Zoltán

Születés / Halálozási dátum: 
1966. május 13. péntek
Születési hely: 
Szikszó
beat
britpop
szimfónikus rock
Származás kategória: 
Hazai

Biográfia: 

Tóth Zoltán 1966.május 13-án született egy Miskolc melletti kisvárosban, Szikszón. Rövid ideig Selyeben, majd Fonyban éltek, majd 1971-ben édesanyja rokonságához költöztek a Zemplén megyei Boldogkőváraljára. Édesapja Tóth Zoltán Endre matematikát és kémiát oktatott a helyi iskolában, édesanyja, Vavrek Margit, a helyi postán volt hivatalvezető. Szüleivel és négy testvérével, és anyai nagyszüleivel szegényes körülmények között éltek, de a család összetartása, gondoskodása és szeretete végigkísérte gyerekkorát, sokat olvasgatott régi sarkvidéki felfedezők kalandjairól az otthon melegében, de szeretett a szabad levegőn, lakhelye gyönyörű környékén is játszani, valamint apai nagyszülei révén a városi nyaralásokból is sok szép élményt szerzett. Hetedikesként Abaújszántóra, kollégiumba került, itt talált rá az első szerelem, a Beatles hatására gitárt is itt vett a kezébe először, bár a zenéhez való vonzódása, érzéke már egész kisgyerek korában megmutatkozott, amikor kis harmonikáján dallamokat játszogatott, majd egy egyhúros citera került a kezébe, később egy édesapjától ajándékba kapott bendzsón tanult meg játszani. Gitáron az első akkordokat idősebb barátaitól tanulta meg, rengeteget gyakorolt, és gyorsan rájött a harmóniák felépítésére... Ezután Tokajba került gimnáziumba, ahol egyből bevették a Beat Boys nevű, főként Beatlest játszó gimnazistákból álló zenekarba szólógitárosként, ez a felállás néhány fellépést élt meg, mivel az idősebb gimis fiúk a zenekarból elballagtak, így újabb, fiatalabb barátaival kezdett el játszani. Ekkoriban ismerkedett meg a Shadows együttes zenéjével, ami nagy hatást tett rá. Akkori korosztálya már rockzenén nevelkedett, Ő viszont még mindig a 15-20 évvel azelőtti zenei stílus, a beatzene hatása alatt volt, és a társai által hallgatott rockzenéből is inkább a lírát próbálta kiszedegetni. Volt még egy nagy kedvence, az általános iskola felső tagozatától az ABBA zenéje hatott rá, egy sor zenei fordulatot innen tanult el. Két év után megszűnt a tokaji kollégium, így átkerült Miskolcra a Kossuth Gimnáziumba. Nem sokkal tizennyolcadik születésnapja után egy basszusgitáros barátja egy alkalommal kölcsönkérte az erősítőjét, Ő is ment velük a fellépésre, beugrott egy szólóra, és egyből be is vették maguk közé, a Help együttesbe. Velük bálokban, lakodalmakban játszott, és ebben az időben keveredett Kesznyétenre, ahol későbbi feleségét, Esztert megismerte. Nem sokkal később felvették a miskolci egyetemre, de előtte Marcaliba került sorkatonai szolgálatra, ott is folytathatta a zenélést, báli zenekarban, majd egyetemi első hónapjai alatt folytatódtak a fellépések, de már tudatosan készült arra, hogy gitáros lesz, így fél év után ott is hagyta az egyetemet, majd édesapja hatására mégiscsak az iskolát, a nyíregyházi tanárképzőt választotta (matematika/technika szakon), ahol két évig bírta, levelező tagozaton. Ekkor már egy komolyabb, saját dalokat játszó, ismertebb zenekarok előzenekaraként és fesztiválokon is megmutatkozó rockzenekar, a Balatonszelet szólógitárosaként, és emellett Hammond orgonán játszott. Itt ismerte meg a Republic korábbi dobosát, Szilágyi 'Bigyó' Lászlót. 
 
Nem sokkal később a zenekar billentyűsével, Rajkó Zsolttal 'elszöktek' Budapestre szerencsét próbálni, tanítói állást és albérletet keresve. Egy évet töltöttek munkásszálláson, Zoli ekkor egy újpalotai iskolában tanított, éhbérüket kiegészítendő lagzikban léptek fel. Időnként visszajárt a főiskolába, de félévkor végleg feladta, és egyre erősebbé vált az elhatározása, zenész lesz.  A rendszerváltás, Ausztria felé való határnyitás után végre egy kicsit jobb anyagi helyzetbe kerültek, egy bérelt helyiségben összeraktak egy kis egyszerű demo stúdiót, és egy idő után oda is költöztek. Ekkor már velük volt Bigyó is. Persze a szerencse és a várva várt anyagi jólét még mindig nem érkezett meg, és Zoli már-már feladni kényszerült a zenélésbe vetett hitét, de egyszer Bigyó elhozta egy gyerekkori barátját - ez volt Bódi László Cipő - a kis stúdióba, akiben - Zolival ellentétben - jó nagy elhatározás, lelkesedés volt, és megalakult egy zenekar, a Republic. Felvettek pár demót, Rece Apó (Bali Imre) is bekerült a csapatba, Rajkó Zsolt pedig hazaköltözött. Elérkezett az első - playback - fellépés a Petőfi Csarnok Csillagfény diszkójában. Nem sokkal később megérkezett Boros Csaba is, és koncertképes lett a zenekar. A zenekar tehát elindult, de még nagyon nem látszott, hogy mi lesz belőle, heti egy playback fellépésük volt, közben gőzerővel próbáltak, megszülettek az első dalok: Ahogy a halak, Meleg és boldog. Zoliban ismét megingott a zenekar sikerébe vetett hit, főként hogy ott állt Eszterrel albérletben, minimális jövedelemmel, számtalanszor megígérve neki, hogy otthagyja a zenekart és valódi munkát keres... de aztán a valahogy híre ment a zenekarnak a környéken, és kijött a helyi tévé. A hírnév felé az első lépéseket ezzel meg is tette a zenekar. Ősszel elindultak egy Balatonlellei tehetségkutató versenyen, ahol első helyezést értek el, és két lemezre szóló szerződést kaptak...
 
Tóth Zoli legújabb, csodaszép instrumentális dalai: https://leanderpark.wixsite.com/toth
dantian

Egyéb képek: 

Zenekar(nem tárolt): 
Köztársaság Park

Oldalak