Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rocktöri 3. - A rock megjelenése



Tanuljatok rocktörténelmet Gábor Andris, az Ozone Mama gitárosának tolmácsolásában, két hetente jelentkező rovatunkban!

Elérkeztünk végre a rock, mint zenei műfaj kezdeteihez az eddig tárgyalt előfutár, a blues után. Az 50-es években járunk. A hideg-háború, az amerikai-szovjet hatalom világméretű rivalizálásának dekádja. Ekkor jelent meg a televízió a háztartásokban, ekkor lőtték fel a Szputnyik műholdat, ekkor alakult a NASA, stb.. Az évtized első felét a konzervatívabb populáris – inkább a jazz műfajához közel álló, helyenként szimfonikus – zenét előadó művészek uralták, mint például Frank Sinatra, Bing Crosby, vagy Dean Martin és Nat King Cole. Ezt az időszakot követte a Doo-Wop, majd az évtized közepe felé megérkezett a rock n’ roll. Nehéz summázni ezt az időszakot, hiszen az 50-es évek egy mérföldkő a rock műfaját illetően, megannyi előadóját meg kell említenünk. Jelen óránk anyagát mégis két prominens személynek szenteljük: Bill Haley-nek és Elvis-nek.

Bill Haley „Comets” nevű zenekarával az afrikai rhythm and blues-t vegyítette a country-val. A Rock Around The Clock volt első slágere, mely hatalmas sikert aratott, és a zenei listák élére került. A nagysikerű dal hatására (miután a Blackboard Jungle című film címadó dalává vált) szinte egy éjszaka alatt kifordult magából az egész világ. Innentől kezdve a klasszikus pop egyre inkább háttérbe szorult, és a tiniket megcélzó új műfaj: a rock and roll vette át az hatalmat.

Arról hallottatok-e, hogy ebben az időben a rock-sztárokat gyakran vádolták azzal, hogy erkölcstelen, fiatalokat demoralizáló kommunisták? Talán azért is hordta magánál Haley minden koncertjén a pisztolyát, mert úgy gondolta, hogy még szükség lehet rá, ha esetleg egy titkos-szolgálatis erkölcs-csősz packázni kezd vele.

A legendás, de sajnos alkoholba menekülő Bill Haley trónját egy fiatalabb, szexibb, a tinik lányok fejét elcsavaró új sztár, Elvis Presley vette át: „a fehér fiú, akinek fekete hangja volt” – ahogy sokan mondták.

A „Királyról” megannyi anekdota született, talán a rock-történelem egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt. A memphis-i Sun Records stúdióban fedezte fel Sam Philips, amikor a fiatal Elvis egy rövid felvételt szeretett volna rögzíteni édesanyjának ajándékként. Ettől a pillanattól kezdve Presley megindult a hírnév felé vezető – kissé rögös – úton.

Azt tudtátok, hogy menedzserének köszönhetően - aki kiaknázta hírnevét - az „Elvis” név akkoriban kb. 80 terméken szerepelt?

Édesanyja elhalálozása után az Amerikát egykor megrengető szupersztár karrierje hanyatlani kezdett. Siker, hírnév, drogok, leépülés – ezek végeztek a sztárral, aki a tinik legnagyobb kedvence volt és megváltoztatta az egész amerikai zenei kultúrát.
 



Az előző óra anyagát itt ( http://rockbook.hu/hirek/rocktori-2-blues-terjedese ) találjátok!

Címkék: 
Bill Haley