Bejelentkezés

x
Search & Filters

P. Mobil - A Főnök elárulta sajnálatos távolmaradásának valódi okát. (2014. 08. 16. Budapest Park koncertbeszámoló)Az 1969. egy jelentős év volt a magyar rock történelemben. Sashalmon létezett egy Haus Byrds nevű beat zenekar helyi huszonéves fiatalokból már idestova két éve. Ebben az évben, amikor komolyabbra fordult a formáció sorsa, a Gesarol nevet adták neki augusztusban és innentől Schuster Lóránt kézbe is vette a menedzsmentet. Sikerük töretlenül ívelt felfelé, a banda igencsak jól képviselte a lázadó ifjúság akkori rendszerrel való szembeállásának alapállását, oly annyira, hogy 1973 – ban a hatalom szemét már erősen csípni is kezdte és megpróbálta ellehetetleníteni. A rovarirtó brigád ekkor nevet váltott Örökmozgóra, és számos tagcsere meg egy kisebb technikai szünet után napjainkig aktívan nyomja a bulikat az igényes rock zenére éhes közönségnek és a kezdeti szellemisége vajmi keveset sem módosult. A hazai rock zenére tett hatásuk elvitathatatlan és felbecsülhetetlen. Az alapító tagokból Lóránt maradt csak, mint egy jó szakszervezetis menedzser és ceremóniafelelős - bár sohasem zenélt a bandában, illetve legrégebbi állandó tag Sárvári Vilmos gitáros, aki kicsit később (1980) került kapcsolatba a zenekarral napjainkig. A hazai zenész elit nagy része megfordult mára a bandában. Jelenlegi felállás: Schuster-Sárvári-Baranyi-Tarnai-Szebelédi-Szabó. A tavaly augusztusi négy generációs Parkos buli után, idén a 45. éves jubileumi nagy koncertjét adta a P. Mobil ugyanott, szinte napra pontosan. Előzenekarnak a kisvárdai Radart kérték fel, akik ugyan olyan progresszív rockot nyomnak, amit anno az ifjúsági parkokban a Mobil csinált. A motoros találkozókra járóknak aligha kell bemutatnom Őket, mivel igen népszerűek.
 


A mostani hét órás kapunyitásra a régi Ifjúsági Parkos bulikra járó közönség azon része már gyülekezett is szépen, akik megmaradtak önmaguknak, a fotelrockereket kivéve. Hiába no, vannak olyanok is, akik felett elszállt már az idő és a múlton nosztalgiáznak csak, otthon siránkozva, elfeledve milyen remek idők voltak azok a nyolcvanas évek! Sokan elhozták lányaikat – fiaikat – unokájukat is. Teljes a négy generáció megint. Jópár 50-60-as éveiben járó szabad szellemiségét máig vállaló arc is jelen van bőrben, vagy zenekaros cuccban. Fogy a sör szépen, mint a régi időkben! Rozsonits Tomi a speaker az este folyamán többször is (Best of RockFm exműsorvezető, volt Moby Dick dobos). Mire a tíz éves Radar a húrok közé csap, már vagyunk vagy ezren. A három negyed órás műsoruk alatt kapunk remek lendületes dalokat az „Embertelen kor” albumukról és két újat is a most készülő harmadik lemez címadóját a „Mindenáron-t”, illetve „Változatlanul-t”, ami az eltöltött tíz évről szól. Maku buzdít, a közönség a Mobil keménymagot kivéve nem túl közreműködő. A végén köszön mindenkinek mindent, majd behajigál vagy húsz Rockinformot cd-jük mellékletével, amire lecsaptak a közel állók, mint a keselyűk. Abszolút élvezetes muzsikát tolnak, csak sajnos sokan célirányosan a Lóránt – féle banda miatt kicsit később jöttek. A technikai átállásig szépen megtelt a Park a keverőpulton túlig.  A főattrakcióra erős félház van.

Nyolckor megszólal a legfrissebb, ősszel megjelenő „Farkasok völgye, Kárpát – medence”album címadója, majd olyan best of válogatást kapunk a negyvenöt év dalaiból egy – két kuriózummal megspékelve, hogy csak pislogok. Erről az új lemezről is hallhatunk vagy hatot összesen, a basszeros Dani által írt „Szexrabszolga” ma megy másodszor közönség előtt. Nagyon bejön minden szempontból! Grat! A koncert első egy órájában Lóránt által megszokott számok közötti ceremóniákat a zenekar három tagja végzi felváltva (Vili, Dani és Kavics Urak). Nem marad ki a marshall hűtős „Ötven éves férfi” sem Lacika welcome drinkjével. Ahogy a Főnök ígérte beharangozójában, hogy pár szám erejéig beszáll a buliba, meg is történik a második félidőben. Zúg a tömeg, megy a „LÓRI- LÓRI” és a tapsvihar. Lóránt köszönt mindenkit, majd fanyar humorát hozva megjegyzi: - Hiányoztatok, de esküszöm csináltatok egy olyan kitűzőt, amire az lesz írva, Ne mond nekem, hogy szép napot, mert pofán verlek! – (Aki ezt nem érti, annak majd fény derül az irományom végén). Innentől a megszokott menetrend szerint haladunk, a Főnök a rendezvényfelelős, remekül teszi is a dolgát! Jó hogy újra itt van!

 


Ilyen különlegességet is kapunk az Aranyásó szakkörösöktől…Remek a szöveg, (akár rám is igaz).  A „Varjú dal” –nak szint úgy van értelme manapság.  A dallista pazar, messze a legjobb, amit valaha is hallottam Tőlük. Kapunk két akusztikus számot is – „Kétforintos dalt”, ami az új albumon is fenn lesz, ill. a „Embered voltam”-at (ja igen, ilyeneket is tud a Mobil), örök slágerekkel (pl. Menj tovább együtt), amit túlzás nélkül állíthatom, hogy mind a négy generáció, aki jelen van, ismer. A régi bulikra való tekintettel acapella „A pofádat befogod” is megy, Lóránt még kalitkát is húz a fejére, nagy mókamester!  Cinikusan a „Tudom, hogy ki vagyok” is szól, kurvára jogosan Hobónak, én leírom, vazze! Majd „Utolsó Rock and roll”, még egyszer fenn a színpadon…Zúg a tömegtől a MÓÓÓBIL rendesen a végén. Tökéletes bulit kaptunk minden szempontból. Még hogy a rock zene halott! Kérem, lehet jönni tanulni ide a koncertszervezőknek, bandáknak, mire is van igény…

 

 


Tíz órakor zárul Lóri mókatára azoknak, akik nem veszik a fáradtságot, hogy a banda által bérelt külön busszal átjöjjenek a Crazy Mamába afterparty-ra vagy minek nevezzemre. Háromszor fordult a busz, lehetünk vagy kétszázan a klubban, és éjfél előtt féllel megkezdődik a „félhivatalos”sajtótájékoztató. Azért félhivatalos, mert médiát nem hívtak, aki akart eljött. Innentől azért nem olyan vidám a történet. Lóránt mesél Rozsonits Tomival felváltva az idén várható P. Mobil kiadványokról, többek között az említett cd-ről, a zenekarból ki hány dalt hozott hozzá (a dobos Úr, Szergya a legtermékenyebb ez ügyben) hozza akasztófa humorát végig a beszélgetésben. Türelmesen megvárja, míg egy - két paraszt, a munkás, paraszt, értelmiségiek közül bekiabál, vagy beszól. Értelmet nyer a lemez cím is, miért is ez lett, ajánl egy videót is ezzel kapcsolatban Palesztínáról… Lesz „Kaptafa” könyv is még az idén, amitől az első kiadó visszarettent, mivel kőkemény őszinte életrajz lesz kordokumentummal. A Crazys helyszín sem véletlen, itt lesznek október 11-től az őszi-téli klubnapok minden második szombaton havonta, mivel a tavalyi több klubból ez vált be leginkább. Az elsőn rögtön debütál is az új album egy rock újság mellékleteként háromezer példányban 72-96 oldal közötti terjedelemben, ami a jelenlegi zenekarról szól, nem a múltról. Lóri legalább kimondja, hogy nem 27, hanem csak 5% az áfa így. Be lett pótolva a májusi 65. szülinapja a Főnöknek a keménymag részéről torta formájában, mert a februári Iskola klubos buli óta nem ált nyilvánosság elé. Jobb későn, mint soha alapon.

               
Most jöjjön a történet kevésbé vidám oldala, a fekete leves. Mint sokan tudják Schuster Lóránt betegsége miatt nem állt színpadra eddig, a bulvár igyekezett hetet-havat összekombinálni, és természetesen most sem volt jelen rajtam kívül egy média sem, engem sem hívtak, magamtól jöttem, mert szívügyem az igazi rock zene. Fanyar humorral (akasztófahumor ez) kíméletlenül őszintén először és utoljára beszél a zenekarvezető a daganatáról, ami áttétes és nem jóindulatú, sajnos. Túl van egy komoly műtéten, öt kemón, és vár még egy húzós újabb műtét rá jó néhány kezeléssel... Ha valaki azt hinné, vele máshogy bánt a magyar egészségügy, mert „híres ember” illúziókban ringatja magát. Hónapokig csak vizsgálgatták, mire érdemi előrelépés történt ügyében egy lelkiismeretes professzor személyében. Ha létezik a szeretetnek gyógyító hatása, azt minden bizonnyal megkapja tőlünk, a közönségtől. Nagyon magasra tetted a mércét Lóránt, nem tudom lesz-e még valaki a magyar rock zenében, aki elérné, mert átugrani senki sem fogja majd, ebben egészen biztos vagyok. A Mobil sohasem volt a zenei showbiznisz fellegvára. Ők mindig is magukat adták, álarc nélkül. Gyógyulásra remény van, de hosszú az út a pókláb erdőn át…
 


A koncerten elhangzott dallista a következő volt:        

Budapest Park 2014

01. Farkasok Völgye
02. ÉLSZ – E MÉG ?
03. Rocktóber
04. Menj tovább
05. Miskolc
06. Szexrabszolga
07. Visszajövök
08. 50 éves férfi
09. Mobilizmo
10. Nyomjad papa
11. Dől a lé
12. Babolcsai néni
13. Oh yeah
14. Ha újra kezdeném
15. Aranyásó szakkör
16. Varjúdal
17. Lámpagyár
18. Utolsó cigaretta
19. Kétforintos dal
20. Embered voltam
21. A pofádat befogod, igen!?
22. Tudom, hogy ki vagyok
23. Örökmozgó lettem
24. Utolsó rock n' roll
 
Juhász Peti

 

Címkék: 
P. Mobil