Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Guns N’ Roses tényleg egy ismeretlen ausztrál bandától lopta a ’Sweet Child O’ Mine’‑t?



Majdnem 30 évvel azután, hogy a ’Sweet Child O’ Mine’ világsiker lett, a Guns N’ Roses bíróság elé kerülhet plágium vádjával. A dal állítólag nagyon hasonlít az ’Unpublished Critis’‑re, ami egy 1981‑es dal az Australian Crawl‑tól, mely egy ausztrál banda volt, ami a korai 80‑as évektől az évtized közepéig működött.

Az egyik internetes hírportál kommentelője szúrta ki a dolgot. Ha az ember meghallgatja az ’Unpublished Critics’‑et, akkor valószínűleg ugyanarra a következtetésre jut. Valóban hasonló a hangzás: ugyanaz a hullámzó akkordvezetés, hasonló szólógitár, énektéma, és a nyújtott egy szótagos vokál a refrénben.

De azért van néhány különbség is a kettő között. Az ’Unpublished Critics’‑ből hiányzik Slash meghatározó riffje, az akkordvezetés nem ugyanaz a refrénben, és nincs benne a „Where do we go”‑rész, ami a dal második felében hallható.

A plágium bizonyításának egyik fő kritériuma, hogy a vádnak bizonyítania kell, hogy az alperesnek hozzáférése volt az eredeti munkához. Az Australian Crawl négy albuma közül kettő a toplista élén végzett 1980 és 1985 között Ausztráliában, viszont sehol máshol nem értek el áttörést. Habár pont az ’Unpublished Critics’ szerepelt egy 1984‑es ’Semantics’ című amerikai válogatásalbumon a Geffen‑kiadónál – mely a Guns N’ Roses kiadója is egyben.

 

Íme az Australian Crawl-tól a ’Unpublished Critis’:

 

 

És a Guns N' Roses ’Sweet Child O’ Mine’-ja: