Bejelentkezés

x
Search & Filters

A Bikini lett az év könnyűzenei produkciója, Cipő posztumusz életműdíjat kapottA könnyűzenei kategóriákban a Bikini együttes, Jantyik Zsolt, Várkonyi Mátyás, Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait csütörtökön Budapesten. Bódi László "Cipő" munkásságát posztumusz szövegírói életműdíjjal ismerték el.

Az év könnyűzenei produkciója díjat a Bikini együttes fennállása 30. évfordulója alkalmából a Sportarénában megrendezett tavaly februári koncertje kapta - szerepel az egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.

 Tabár István dalszerző méltatásában elmondta: ez a jubileumi koncert tette fel a koronát arra a több mint 130 dalból álló zenei életműre, amely a folyamatos koncertjelenlétre épült Magyarország színpadain. "Nem csupán ennek a zenei produkciónak szól tehát a díj, az egyesület a Bikini teljes életútja előtt tiszteleg" - idézte a dalszerzőt a közlemény.

 

Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat, ezzel most először jutalmazott a szerzői egyesület elektronikus zenei alkotót.

 

A zenészt méltató, szövegíróként 2011-ben Artisjus-díjat kapott Czutor Zoltán kiemelte: Zoohacker egész tevékenysége a stílus- és időbeli határok feszegetése, zenei hangvételek keresztezése és egyfajta rendhagyó kultúrmisszió, a könnyűzene színességének és gazdag történetének megismertetése a zene iránt picit is érzékeny emberekkel.

"Jóleső érzés egyre több helyen találkozni azzal a kifinomult eleganciával, ami Zoohacker szerzeményeit, zenei újragondolásait, mixeit jellemzi: Fábián Julival, Barabás Lőrinccel, a Budapest Bárral, a Balkan Fanatikkal, Karányival és sok más előadó közreműködésével vezeti küldetését" - fogalmazott Czutor Zoltán.

Az év könnyűzenei szövegírójának Jantyik Zsoltot, a debreceni PG Csoport énekesét választották Szomjas Györgynek a zenekarról szóló Alföldi rock című filmben hallható dalszövegeiért. Méltatásában Szabó Áron "Vasaló", a Nemjuci dobosa elárulta: számára megható, hogy kamaszkora zenei életének meghatározó kulcsfigurájának adhat át díjat.

 "A PG Csoport a gondolkodó ember zenéje, ahogy maguk is aposztrofálták annak idején a debreceni egyetem közegéből kinövő bandájukat. A szövegeket a frontember Jantyik Zsolt írta, ezek szinte versként is működnek, érződik rajtuk, hogy a dalok születése pillanatában a dallammal együtt jöttek világra. Ezzel a díjjal az alternatív zenei szcénát is ünnepli az Artisjus" - szögezte le Szabó Áron "Vasaló".

A könnyűzeneszerzői életműdíjat Várkonyi Mátyás kapta a gálán. "A hetvenes években alapító tagja volt annak a Generál együttesnek, amely 1975-ben az év zenekara lett. A nyolcvanas évektől Várkonyi Mátyás a színházi zene felé fordult, megalapította a Rock Színházat. Számos színpadi művet írt, több musical zeneszerzője. Fő művei közé tartozik a Sztárcsinálók, a Farkasok, A bábjátékos, a Dorian Gray képmása és A félőlény. Szerzői munkásságát 1986-ban Erkel-díjjal jutalmazták" - idézte a közlemény Victor Mátét, aki 2005-ben kapott Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíjat.

Egy különleges és sajnálatosan rövid művészi pálya posztumusz elismerése a 2013-as szövegírói életműdíj, amelyet az egyesület Bódi László "Cipőnek", a Republic énekesének ítélt oda. Méltatásában Bródy János elmondta, hogy ha lehet valakit naiv művésznek nevezni a rockzene köreiben, akkor Cipőre bizonyosan illik ez a jelző.

 "Nehéz a szövegírót elválasztani a dalszerzőtől és az énekes figurától, de Cipő dalainak jelentős része épült a költészetbe fordult szövegsorok mágikus erejére, ahol a legősibb dalforma, az énekelt ritmusos szöveg mindig többet üzen a megfejthető jelentésnél" - hangsúlyozta Bródy János az idén márciusban 47 éves korában elhunyt Cipő dalairól szólva.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Jogelődjét 1907-ben alapították. Mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli, a külföldi szervezetekkel kötött szerződései alapján több millió zenei és irodalmi szerző jogkezelését végzi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyzett közös jogkezelő szervezetként.

Forrás: hiradó.hu

Címkék: 
Bikini
Ciő
Republic
PG Csoport